flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ККС ВС взяв участь в обговоренні науково-практичного коментаря щодо запобігання домашньому насильству

18 лютого 2019, 09:19

12 лютого 2019 року голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко взяв участь у науково-практичній конференції на тему «Відповідальність за домашнє насильство і насильство за ознакою статі: новели Кримінального кодексу України».

Станіслав Кравченко виступив під час панельної дискусії «Особливості кримінальної відповідальності за злочини, пов’язані з домашнім насильством».

Голова ККС ВС зазначив, що зміни до законодавства, прийняті Верховною Радою України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами і які ми зараз обговорюємо, важко переоцінити. Законодавчі зміни свідчать про наш авторитет, про те, що Україна виконує свої міжнародні зобов’язання, хоч і з запізненням.

Дуже часто злочини проти життя та здоров’я особи оцінюють більше за наслідками, не приділяючи належної уваги їх причинам, зауважив Станіслав Кравченко. Злочини проти життя та здоров’я займають друге місце за кількістю. І велика частка з них – пов’язані з домашнім насильством.

Суддя також розповів, як діє Верховний Суд відповідно до нового законодавства. Нещодавно минув рік роботи Верховного Суду, за цей час виконано великий обсяг роботи, про що свідчать відповідні показники.

Одним із основних завдань Верховного Суду є забезпечення єдності судової практики. Суд відмовився від інформаційних листів і надає роз’яснення у процесуальний спосіб, формуючи правові позиції. Таким чином буде проведена й імплементація нового законодавства. Верховний Суд також активно використовує нові інструменти забезпечення єдності судової практики та правових позицій. Кожен суддя має розуміти, що якщо сформована правова позиція, то її необхідно або дотримуватись, або долати. Для цього законодавець передбачив інструменти, передбачені статтями 434-1 та 434-2 КПК України. Це передача кримінальних проваджень на розгляд палати, об’єднаної палати та Великої Палати ВС.

Завершуючи виступ, Станіслав Кравченко подякував авторам за активну роботу з підготовки науково-практичного коментаря та висловив сподівання, що він стане корисним джерелом у роботі юридичної спільноти.