flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя, секретар судової палати КГС ВС Тетяна Дроботова виступила на Legal Agri Forum

14 лютого 2019, 14:22

13 лютого 2019 року тижневик «Юридическая практика» провів перший Legal Agri Forum, який став масштабним дискусійним тематичним майданчиком для представників аграрного сектора, банкірів та правників.

У межах сесії «Ринок землі: ризики і перспективи для агропідприємств» з доповіддю «Вирішення земельних спорів у суді» виступила суддя КГС ВС, секретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Тетяна Дроботова. Вона детально зупинилася на актуальних правових позиціях у земельних спорах, зокрема щодо поновлення дії договору оренди землі (ст. 33 Закону України «Про оренду землі»), переходу прав на землю під об’єктом нерухомості (ст. 377 Цивільного кодексу України, ст. 120 Земельного кодексу України) та стягнення за користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів (ст. 1212 Цивільного кодексу України).

Суддя КГС ВС Тетяна Дроботова наголосила, що земля – це специфічний об'єкт нерухомого майна. Земельні ділянки передаються в оренду з урахуванням певних особливостей, встановлених спеціальними нормами, що передбачають існування стабільних тривалих правовідносин, тобто правової визначеності. У зв'язку з цим орендодавці – державні органи мають чітко дотримуватися законодавчо встановлених вимог та процедур у вирішенні питання щодо поновлення відповідних прав орендарів. 

Зі свого боку присутні на заході юристи провідних агровиробничих підприємств з приємністю констатували, що зараз суди все більше звертають увагу на належне виконання договірних зобов’язань, сучасна практика розгляду земельних спорів загалом суттєво змінилася та покращилася. Зокрема, це стосується  правозастосування господарськими судами ст. 33 Закону України «Про оренду землі», згідно з якою ще кілька років тому отримати судовий захист було досить складно.

Правники подякували суддям Верховного Суду в особі судді КГС ВС, секретаря судової палати Тетяни Дроботової за якісний правовий захист вітчизняного агровиробника.