flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На зборах суддів голова ККС ВС поінформував про стан здійснення правосуддя у кримінальній юрисдикції за 2018 рік

08 лютого 2019, 16:29

На виконання п. 6 ч. 6 ст. 42 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко на зборах суддів ККС ВС, які відбулися 6 лютого 2019 року, поінформував про стан здійснення правосуддя у кримінальній юрисдикції та практику вирішення окремих категорій справ.

Упродовж 2018 року у ККС ВС усього на розгляді перебувало (з урахуванням нерозглянутих за попередній рік) 15 700 процесуальних звернень (касаційних скарг, подань, клопотань, заяв) та кримінальних проваджень (справ).

Правосуддя в ККС ВС здійснюють 25 суддів. Показник середньої кількості процесуальних звернень і кримінальних проваджень (справ і матеріалів), що перебували на розгляді протягом 2018 року, у розрахунку на кожного працюючого суддю становив 629, із них касаційних скарг, заяв про перегляд судового рішення – 388.

Кожний суддя Касаційного кримінального суду щомісяця в середньому (з урахуванням повернутих, відмовлених у відкритті касаційного провадження або допуску справи до провадження, залишених без розгляду процесуальних звернень) розглянув по 366 справ і матеріалів.

Середньомісячне надходження на кожного фактично працюючого суддю становило 55,2 справ і матеріалів, із них касаційних скарг, заяв про перегляд судового рішення – 35,3.

Серед справ і матеріалів, які перебували на розгляді у ККС ВС, найбільший відсоток становили касаційні скарги, заяви про перегляд судових рішень і справи кримінального судочинства – 92,2 %, або 14,5 тис., із них саме касаційні скарги, заяви про перегляд судового рішення – 61,7 %, або 9,7 тис.

Крім того, на розгляді перебувало 926 подань, клопотань про направлення кримінального провадження (справи) з одного суду до іншого; 135 заяв про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами; 165 процесуальних звернень у справах про адміністративні правопорушення, із них подань про визначення підсудності – 13.

Станом на 31 грудня 2018 року нерозглянутими залишилися 6,6 тис. справ і матеріалів (з урахуванням касаційних скарг, провадження в яких відкрито, але розгляд на кінець періоду, що аналізується, не здійснено). Крім того, протягом 2018 року кожне четверте процесуальне звернення було залишено без руху і встановлено необхідний строк для усунення недоліків (3,7 тис. касаційних скарг). Усі справи, які були передані ККС ВС від ВССУ та ВСУ, розглянуті.

Голова ККС ВС зазначив, що, незважаючи на кількість нерозглянутих справ і матеріалів, судді дотримуються строків розгляду справ та матеріалів відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства.

У 2018 році у касаційному порядку перевірено судові рішення у 3,4 тис. кримінальних провадженнях (справах) стосовно 3,5 тис. осіб. Усі судові рішення в касаційному порядку перевірено в судовому засіданні, жодного розгляду в порядку письмового касаційного провадження не здійснено, а касаційний розгляд здійснювався за участю сторін кримінального провадження та інших учасників судового провадження.

За результатами касаційного розгляду у задоволенні скарги відмовлено та судове рішення залишено без зміни у 1,8 тис. кримінальних провадженнях (справах) стосовно 2 тис. осіб, або 52,3 % від загальної кількості судових рішень, переглянутих у касаційному порядку.

Касаційну скаргу задоволено та судове рішення скасовано у 1,1 тис. кримінальних провадженнях (справах) стосовно 1,1 тис. осіб, або 32 % від загальної кількості судових рішень, переглянутих у касаційному порядку.

Судове рішення змінено у 287 кримінальних провадженнях (справах) стосовно 322 осіб, або 8,4 % від загальної кількості судових рішень, переглянутих у касаційному порядку.

Касаційне провадження закрито у 249 кримінальних провадженнях (справах), або 7,3 %.

Найчастіше підставою для скасування судових рішень у касаційному порядку (відповідно до положень КПК України 2012 року) були істотні порушення вимог кримінального процесуального закону. Так, у 2018 році саме через зазначену вище підставу скасовано судові рішення стосовно 892 осіб, або 81,1 % від кількості тих осіб, щодо яких судові рішення скасовано.

За розділами Особливої частини КК України серед переглянутих у касаційному порядку судових рішень у кримінальних провадженнях (справах) домінують рішення у справах про злочини проти власності (статті 185–198 КК України) – стосовно 1,3 тис. осіб, або 37,1 % від загальної кількості осіб; у справах про злочини проти життя та здоров’я особи (статті 115–145 КК України) переглянуто судові рішення стосовно 778 осіб, або 22,2 % від загальної кількості осіб; у справах про злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту (статті 276–292 КК України) переглянуто судові рішення стосовно 445 осіб, або 12,7 % від загальної кількості осіб; у справах про злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інших злочинів проти здоров’я населення (статті 305–327 КК України) переглянуто судові рішення стосовно 370 осіб, або 10,6 % від загальної кількості осіб та у справах про злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг (статті 364–370 КК України), переглянуто судові рішення стосовно 191 особи, або 5,5 % від загальної кількості осіб, щодо яких у касаційному порядку переглянуто судові рішення. Голова ККС ВС також звернув увагу суддів на збільшення кількості кримінальних проваджень щодо військових злочинів та злочинів, пов’язаних із тероризмом.

Кількість засуджених за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, щодо яких судові рішення було переглянуто в касаційному порядку, становила майже 2 тис. осіб (кожна друга особа); їх частка від загальної кількості осіб, стосовно яких у касаційному порядку переглянуто судові рішення, – 56,7 %; з них 481 особу (кожний сьомий) було засуджено за вчинення особливо тяжких злочинів (13,7 %).

Упродовж 2018 року судді ККС ВС за наслідками перегляду судових рішень у кримінальних провадженнях (справах) звільнили з-під варти 40 осіб.

Використовуючи статистичні дані, проаналізовано якість судових рішень судів першої та апеляційної інстанції в контексті їх перегляду ККС ВС у касаційному порядку.

Станіслав Кравченко поінформував суддів про підготовку зведеної узагальненої статистично-аналітичної інформації про стан здійснення судочинства в Україні судами кримінальної юрисдикції упродовж 2018 року з використанням даних Державної судової адміністрації України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства юстиції України. Така інформація буде оприлюднена додатково.

Щодо загальних показників стану здійснення судочинства в судах першої та апеляційної інстанцій голова ККС ВС зазначив, що упродовж 2018 року на розгляді загальних місцевих і апеляційних судів усього перебувало 2 млн 411 тис. справ і матеріалів кримінального судочинства та про адміністративні правопорушення, що на 17,9 % більше, ніж у 2017 році; з них справ і матеріалів кримінального судочинства – 1 млн 572 тис. (на 25,5 % більше).

Із них до місцевих загальних судів на розгляд надійшло 1 млн 991 тис. справ і матеріалів кримінального судочинства та про адміністративні правопорушення (на 18 % більше). У тому числі справ і матеріалів: кримінального судочинства – 1 млн 222 тис.; про адміністративні правопорушення – 769 тис.

До апеляційних загальних судів на розгляд надійшло 269 тис. справ і матеріалів кримінального судочинства та про адміністративні правопорушення (більше на 9,9 % ). У тому числі справ і матеріалів: кримінального судочинства – 245 тис.; про адміністративні правопорушення – 25 тис.

Загальні місцеві та апеляційні суди усього розглянули 2 млн 209 тис. справ і матеріалів кримінального судочинства та про адміністративні правопорушення, що на 17,2 % більше порівняно з 2017 роком. Із них справ і матеріалів кримінального судочинства – 1 млн 429 тис. (на 25,2 % більше).

Детальніше ознайомитись з аналізом здійснення правосуддя Касаційним кримінальним судом у складі Верховного Суду у 2018 році можна тут.

Фактором, який негативно впливає на якість та ефективність правосуддя у кримінальній юрисдикції, є неналежне кадрове забезпечення, оскільки в судах України немає достатньої кількості суддів, які можуть виконувати свої повноваження, що призводить до застосування процесуальних механізмів направлення кримінального провадження до іншого суду, в якому є можливість виконати вимоги процесуального законодавства щодо повноважного складу суду. Голова ККС ВС висловив сподівання, що зазначене проблемне питання буде вирішено у 2019 році.

Іншим важливим моментом, на який Станіслав Кравченко звернув увагу суддів, є те, що значна категорія справ не оскаржується в касаційному порядку та потребує забезпечення єдності судової практики. Мова йде про рішення, які ухвалюють слідчі судді, та розгляд справ про адміністративні правопорушення. Так, під час досудового розслідування у 2018 році слідчі судді розглянули більше 820 тис. матеріалів. Щодо статистичних показників розгляду справ про адміністративні правопорушення, то до судів надійшло близько 800 тис. таких справ. З огляду на значну частку зазначених судових рішень, пріоритетним напрямом поряд з єдністю судової практики при вирішенні кримінальних проваджень у касаційному порядку є удосконалення аналітичної роботи із забезпечення єдності судової практики та її вивчення щодо тих категорій справ, які за процесуальним законодавством касаційному перегляду не підлягають.

Голова ККС ВС зазначив про необхідність продовжувати брати активну участь у законотворчому процесі. Оскільки Верховний Суд позбавлений законодавчої ініціативи, ККС ВС використовує можливість висловлювати свою позицію з приводу проектів законодавчих актів, які надходять із комітетів Верховної Ради України, а також активно працювати у складі різних комісій та робочих груп, створених при комітетах Верховної Ради України.

Разом з тим Станіслав Кравченко зазначив, що Україна є одним з лідерів за кількістю звернень до Європейського суду з прав людини. У зв’язку з цим виникає необхідність системного вивчення нової практики ЄСПЛ, аналізу причин та підстав, які призвели до встановлення ЄСПЛ порушення Україною Конвенції про захист прав і основоположних свобод у кожному випадку та релевантне застосування таких рішень у судовій практиці суду касаційної інстанції.

Говорячи про статистичні дані постановлення виправдувальних вироків у кримінальному провадженні, голова ККС ВС зауважив, що раніше виправдувальні вироки сприймались як щось особливе. Водночас це своєрідний лакмусовий папірець, що показує наскільки ефективно працює принцип змагальності та система правосуддя загалом. Адже головним є те, щоб вирок був постановлений відповідно до вимог законодавства та з дотриманням принципу верховенства права. У касаційному порядку в 2018 році перевірено ухвалені загальними судами виправдувальні вироки у кримінальних провадженнях (справах) стосовно 230 осіб. Судові рішення залишено без зміни стосовно 150 осіб (65,2 %).

Станіслав Кравченко зазначив і про проблемні питання, які виникали в роботі ККС ВС. Зокрема, це недостатня увага до формування правових позицій. Він зазначив, що насамперед необхідно застосовувати інструменти, передбачені законодавством України. Використовуючи порівняно новий механізм забезпечення єдності правових позицій, передбачений статтями 434-2 та 434-2 КПК України, за звітний період на розгляд палати ККС ВС передано 1 кримінальне провадження, на розгляд об’єднаної палати ККС ВС – 6 кримінальних проваджень та на розгляд Великої Палати Верховного Суду – 16 проваджень.

Проблемними також стали питання щодо забезпечення якісного відеоконференцзв’язку під час судових засідань та питання інформатизації, пов’язані із запровадженням централізованого модуля автоматизованого розподілу судових справ та електронного суду.

Серед планів і завдань на 2019 рік для секретаріату Касаційного кримінального суду голова ККС ВС запропонував звернути увагу на уніфікацію процесу підготовки документів, фахову підготовку працівників секретаріату з питань роботи в автоматизованій системі діловодства, належне впровадження ЄСІТС та проведення заходів з метою вдосконалення роботи секретаріату ККС ВС.

На завершення виступу Станіслав Кравченко запропонував суддям надіслати інформацію про стан здійснення правосуддя у кримінальній юрисдикції за 2018 рік для ознайомлення і врахування в роботі судам апеляційної та першої інстанцій.

Заступник голови, секретар Другої судової палати ККС ВС Валентина Щепоткіна та секретар Першої судової палати ККС ВС Василь Огурецький коротко зупинились на роботі судових палат, на статистичних показниках діяльності, проблемах організаційного характеру та необхідності вдосконалення роботи судів апеляційної та першої інстанцій, оскільки значною мірою від цього залежить навантаження на ККС ВС.

Збори суддів ККС ВС прийняли рішення надіслати інформацію про стан здійснення правосуддя за 2018 рік до судів апеляційної та першої інстанцій.