flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська взяла участь у відкритті судового року у Страсбурзі

29 січня 2019, 17:28

25 січня 2019 року Голова Верховного Суду взяла участь у роботі семінару «Зміцнення довіри до судової влади» та в урочистостях з нагоди відкриття судового року Європейського суду з прав людини.

На семінарі були обговорені питання про призначення, підвищення і звільнення суддів, стратегію підвищення довіри й посилення відповідальності інших органів влади щодо зміцнення і захисту судової системи та обґрунтування судових рішень.

Під час семінару Голова Європейського суду з прав людини Гвідо Раймонді зазначив, що робота над підвищенням довіри до суддів великою мірою залежить від самих суддів і від їхнього вміння ухвалювати рішення без подвійних стандартів.

«Нам варто завжди пам’ятати, що судді перебувають під пильною увагою суспільства не лише на роботі, а й у позаробочий час. Будь-яка довіра дуже крихка, її потрібно захищати і посилювати через якість судових рішень, справедливість, статус суддів і захист судової системи. То ж ми маємо комплексно підходити до зміцнення довіри до судової влади і постійно вести діалог на найвищому рівні та знати про проблеми один одного. І в цьому нам допоможе сьогоднішній семінар», – сказав Гвідо Раймонді.

Спікерами семінару також були судді ЄСПЛ: Ксенія Турковіч та Габріеле Куцко-Штадльмайер, член Венеційської Комісії, професор Загребського університету Йасна Омеєц, Генеральний прокурор Румунії, професор Університету Альба Юлія Августин Лазар.

Одразу після закінчення семінару відбулася церемонія урочистого відкриття судового року Європейського суду з прав людини.

Відкриваючи захід, Голова ЄСПЛ виступив із вітальною промовою, в якій підбив підсумки роботи Суду за 2018 рік та наголосив на важливих подіях, серед яких відзначив набрання чинності Протоколом № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У промові Голова ЄСПЛ Гвідо Раймонді зазначив, що протягом 60 років ЄСПЛ сприяє гармонізації європейських стандартів щодо прав і свобод. Цей колективний гарантійний механізм виник із бажання європейців, вражених жорстокістю Другої світової війни, висловити свою прихильність до демократії, свобод і верховенства права шляхом прийняття Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Насамперед вони створили Суд, щоб забезпечити виконання власних зобов'язань.

Протягом шістдесятирічного періоду Суд динамічно тлумачив Конвенцію, беручи до уваги умови життя, які значно змінювалися. Європа в 1950-х роках і світ, в якому ми живемо тепер, дуже різні. Наші способи життя і моральні норми вже не збігаються. Наука, медицина та біологія досягли значного прогресу. Збирання та зберігання даних стосовно окремих осіб і поява Інтернету в поєднанні з надзвичайними, але водночас тривожними наслідками цих досягнень радикально вплинули не тільки на наше життя, але й на відносини між державою та окремими особами, а також на стосунки між громадянами.
Голова ЄСПЛ поінформував про роботу Суду за 2018, наголосивши, що насправді найбільшим викликом для Суду є, безсумнівно, обсяг справ, які не можуть розглядатися комітетом з огляду на їх складність або новизну порушеного питання.

«Наша мета полягає в тому, щоб Суд міг виділити достатньо часу на найважливіші та найскладніші з цих справ, щоб вони могли бути розглянуті якомога швидше», – зауважив доповідач.

На світовому рівні зміни були далекосяжними: міграційні потоки та екологічні проблеми, не кажучи вже про загрозу тероризму, змінили наше сприйняття світу і того, як ми живемо, продовжив Гвідо Раймонді.

На його думку, Суд зумів впоратися з викликом цих нових змін.
На процесуальному рівні створений у 1959 році Суд пристосувався до нового механізму, який представляв собою зміну моделі і став єдиним та постійним судом, який радикально трансформував первинну систему. У 2018 році, продовжив Голова ЄСПЛ, ми відсвяткували двадцяту річницю «нового» Суду; протягом цих двадцяти років Суд виніс рішення щодо більш ніж 800 000 заяв. Зараз він має всесвітню популярність і вважається взірцем для інших судів. Я б навіть сказав, додав Гвідо Раймонді, що це - маяк, який освітлює шлях у всьому світі для тих, хто прагне зміцнити принципи верховенства права і демократії.

«Усі ми, судді верховних національних судів та міжнародні судді, повинні відігравати певну роль у захисті демократії та верховенства права», – нагадав Голова ЄСПЛ.

На церемонії відкриття судового року у ЄСПЛ виступив як почесний гість і Голова Конституційної ради Франції Лоран Фабіус.

Доповідач зупинився на таких викликах нашої епохи, як загрози свободам і верховенству права, постійне зростання нападів на основоположні права, чи то у вигляді заходів, які ставлять під сумнів незалежність судової влади та свободу засобів масової інформації, доступу до основного права на притулок, чи то у вигляді збільшення випадків арешту політичних опонентів.

Голова Конституційної ради Франції закликав представників судової системи діяти з незмінною пильністю, щоб досягти гармонійного балансу між усіма принципами та правилами, які захищені текстом рішень Європейської конвенції з прав людини.
«Нашими рішеннями і поведінкою ми, як охоронці основоположних прав, повинні разом протистояти безумству тих дволиких лідерів та держав, які демонструють, з одного боку, нібито ліберальність, а з іншого- авторитарність», – зауважив Лоран Фабіус.
Загалом в офіційній церемонії відкриття судового року ЄСПЛ взяли участь 330 представників судівництва світового масштабу та місцевих і національних органів влади.