flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проект Twinning може допомогти у вивченні європейського досвіду застосування касаційних фільтрів

24 січня 2019, 14:37

Про це зазначалося під час сьомого засідання Керівного комітету Проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні». Захід, що пройшов 21 січня 2019 року, був присвячений обговоренню досягнутих результатів та визначенню планів на наступний рік.

Від Верховного Суду в засіданні взяли участь судді Великої Палати ВС Олена Кібенко та Лариса Рогач, заступник голови – секретар Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі ВС Валентина Щепоткіна, суддя Касаційного цивільного суду Валентина Курило, а також партнер постійного радника Проекту Twinning, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар, заступник начальника управління інформаційної та комунікаційної діяльності (прес-центр) ВС Марія Швенько.

Міжнародне експертне середовище представляли керівник відділу Представництва ЄС в Україні Мартін Клауке, постійний радник Проекту, суддя Верховного Суду Латвійської Республіки Яутріте Брієде, молодший керівник Проекту, представник Міністерства юстиції Латвійської Республіки Агріс Баталаускіс та інші.

Лідер проекту зі сторони бенефіціара Олег Кривенда у вітальному слові подякував керівникам та експертам Проекту за допомогу і попросив з розумінням ставитися до запропонованих представниками ВС змін до запланованих заходів, оскільки вони викликані вимогами сьогодення.

Судді та представники апарату ВС висловили подяку організаторам Проекту за дуже корисну співпрацю, яка дає практичні результати. Зокрема, Лариса Рогач зазначила, що в рамках Проекту відбувалися навчальні візити суддів ВС до європейських країн, проводилися дуже корисні семінари, тренінги в Україні. «Хочу за це щиро вам подякувати. Впевнена, що і надалі наша співпраця має продовжуватися», – сказала суддя ВС. Лариса Рогач також додала, що з об’єктивних причин в ході реалізації Проекту виникали певні труднощі, але це свідчить про те, що він має реальний, а не формальний характер.  

Представники Верховного Суду говорили про необхідність подальшої співпраці з міжнародними експертами в рамках Проекту та запропонували основні її напрями. Зокрема, Олена Кібенко розповіла, що робоча група з менеджменту ВС розробляє план реформування департаменту правової та аналітичної роботи. Оптимізація роботи цього підрозділу має сприяти зменшенню навантаження на суддів, яке на сьогодні надмірне. Суддя зауважила: «Ми вивчаємо досвід різних країн щодо цього питання, і нам потрібна думка експертів Проекту». 

Ще одним напрямом співпраці, за її словами, може бути допомога міжнародних експертів у підготовці необхідних змін до українського законодавства. На думку Олени Кібенко, вдосконалення потребують положення щодо процесуальних фільтрів, слід розглянути питання переходу від розгляду справ у засіданнях до письмового провадження, зокрема для Великої Палати, тощо. Такі зміни повинні розвантажити ВС та позбавити його невластивих функцій, що сприятиме підвищенню ефективності судочинства. «Підтримка експертів щодо таких законодавчих ініціатив, із посиланням на відповідний досвід країн ЄС, для нас була б важливою», – зазначила суддя. 

Валентина Щепоткіна також висловила переконання, що Проект потрібен і надалі. Суддя звернула увагу на необхідність запровадження додаткових процесуальних фільтрів для розгляду справ касаційною інстанцією, оскільки, розглядаючи таку кількість проваджень, як сьогодні, Касаційний кримінальний суд втрачає ідею своїх основних завдань. «Тому, на нашу думку, зустрічі в рамках Проекту дуже важливі для того, щоб ми могли вивчати досвід країн ЄС щодо запровадження процесуальних фільтрів», – пояснила Валентина Щепоткіна. Другим важливим питанням вона вважає застосування європейського досвіду під час напрацювання змін що Кримінального процесуального кодексу України з метою усунення суперечностей між нормами його загальної та спеціальної частин.    

Про практичну користь відвідування суддями ВС в рамках Проекту європейських країн говорила і Валентина Курило. За її словами, важливими також були семінари, на яких судді країн ЄС ділилися своїм досвідом, зокрема і щодо вирішення питання прийнятності справ для розгляду їх касаційним судом. Крім того, суддя розповіла, що на таких зустрічах можна було поспілкуватись і з колишніми суддями Європейського суду з прав людини щодо його практики. Отримані в ході такого спілкування знання допомагають суддям ВС під час розгляду конкретних справ. «Хочу подякувати за це експертам Проекту та сказати, що обговорення цих тем на семінарах допомагають нам», – сказала Валентина Курило. 

Ліна Губар звернулася зі словами вдячності до всіх менеджерів Проекту і до всіх партнерів, за чиєї підтримки він реалізується: «Хочу подякувати за розуміння наших проблем, за те, що підтримали ідею продовження цього Проекту». Вона також подякувала суддям ВС, які попри величезну завантаженість знаходять час для участі у важливих обговореннях.