flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Парафіяльним зборам надано виключне право приймати рішення про зміну канонічної підлеглості релігійної громади

22 січня 2019, 18:32

Парафіяльні збори релігійної православної громади «Свято-Стрітенська Парафія Горлівської Єпархії Української Православної Церкви міста Костянтинівки Донецької області» ухвалили рішення про зміну канонічної підлеглості релігійної громади (Українська Православна Церква Київського Патріархату). Горлівська єпархія Української Православної церкви (УПЦМП) подала позовну заяву про визнання недійсним рішення Парафіяльних зборів.

Господарський суд рішенням, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, позов задовольнив повністю.

Задовольняючи позовні вимоги, суди першої та апеляційної інстанцій виходили з того, що, враховуючи положення Статуту Парафії та Статуту про управління, Парафія входить до складу Горлівської єпархії УПЦМП та є підзвітною їй у діяльності, тобто позивач та відповідач пов’язані відносинами з управління та контролю, які є господарськими відносинами, що виникли з господарської діяльності в розумінні ст. 3 ГК України, зокрема організаційно-господарськими, внаслідок чого відповідач шляхом прийняття рішень впливає на права та/або охоронювані законом інтереси позивача.

Однак КГС ВС вважає висновки судів першої та апеляційної інстанцій щодо порушення спірними рішеннями прав та інтересів позивача помилковими з огляду на таке.

Як встановили суди, відповідач – юридична особа. До того ж позивач не є засновником чи учасником відповідача. Згідно з положеннями Статуту Парафії та Статуту про управління, Парафіяльні збори є вищим органом управління Парафії. Тому Парафіяльним зборам відповідача надано виключне право приймати рішення щодо управління Парафією.

Суд зазначає, що спірні рішення, прийняті відповідачем, стосуються виключно питань щодо управління Парафією і не визначають питання щодо управління та контролю Горлівської єпархії УПЦМП.

Верховний Суд прийняв нове рішення – про відмову у задоволенні позову у зв’язку з недоведеністю порушення спірним рішенням прав позивача.



З повним текстом постанови у справі № 905/3377/15 можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74842321.