flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У справі за скаргою судді на рішення Вищої ради правосуддя Велика Палата Верховного Суду ухвалила постанову

18 січня 2019, 14:35

Велика Палата Верховного Суду 17 січня 2019 року розглянула справу № 11-1010сап18 за скаргою Гольник Лариси Владленівни на рішення Вищої ради правосуддя від 2 серпня 2018 року № 2485/0/15-18 про залишення без змін рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 23 травня 2018 року № 1467/3дп/15-18.

За результатами розгляду Велика Палата ВС задовольнила скаргу судді та скасувала рішення Вищої ради правосуддя про залишення без змін рішення Третьої Дисциплінарної палати ВРП, яким суддю Октябрського районного суду м. Полтави Гольник Л. В. притягнено до дисциплінарної відповідальності та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у виді догани з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді протягом одного місяця.

В основу дисциплінарного провадження покладено доводи про порушення суддею норм суддівської етики при здійсненні певних публікацій у соціальних мережах, а також про зрив суддею зборів суддів Октябрського районного суду м. Полтави 28 вересня 2016 року. Третя Дисциплінарна палата ВРП дійшла висновку про наявність у діях судді Гольник Л. В. дисциплінарного проступку, тобто встановила грубе одноразове порушення правил суддівської етики, що підриває авторитет правосуддя.

Вища рада правосуддя зазначила, що доводи скарги, пояснення судді та її представника у засіданні ВРП не спростовують встановлених Дисциплінарною палатою обставин та кваліфікації дій судді. Отже, за результатами розгляду скарги судді Октябрського районного суду м. Полтави Гольник Л. В. Вища рада правосуддя дійшла висновку, що рішення Третьої Дисциплінарної палати про притягнення її до відповідальності підлягає залишенню без змін.

У вересні 2018 року Гольник Л. В. звернулася до Великої Палати ВС зі скаргою на зазначене рішення Вищої ради правосуддя. Відповідно до ч. 7 ст. 266 Кодексу адміністративного судочинства України на рішення Вищої ради правосуддя, ухвалене за результатами розгляду скарги на рішення її Дисциплінарної палати, може бути подана скарга до Великої Палати ВС. Така скарга розглядається за правилами касаційного провадження, встановленими в цьому Кодексі.

Велика Палата ВС за наслідками розгляду справи щодо оскарження рішення Вищої ради правосуддя, ухваленого за результатами розгляду скарги на рішення її Дисциплінарної палати, скасувала оскаржуване рішення Вищої ради правосуддя. У цьому випадку Вища рада правосуддя розгляне відповідну дисциплінарну справу повторно.

З повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень http://www.reyestr.court.gov.ua/.