flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС взяла участь в обговоренні проекту щодо протидії домашньому насильству

22 грудня 2018, 16:45

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів взяла участь у дискусії «ПОЛІНА – комплексний підхід до протидії домашньому насильству», яка проходила в м. Києві 18 грудня 2018 року.

Під час заходу обговорили комплексний підхід до протидії домашньому насильству та результати роботи пілотного проекту зі створення поліційних мобільних груп «ПОЛІНА» з реагування на такі випадки. Подібні бригади, до речі, існують лише в Україні та вже довели свою ефективність у боротьбі з домашнім насильством. Також учасники розглянули проблемні питання з попередження та протидії проявам насильства й шляхи для їх вирішення. Крім того, приділили увагу стану реалізації Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та основним нормативно-правовим актам у сфері запобігання й протидії домашньому насильству.

Важливою складовою успішної протидії домашньому насильству є належний розгляд справ у судах. Для цього суддям необхідно пройти спеціалізоване навчання, як, власне, і співробітникам Національної поліції України. Курс «Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством» вже існує в Національній школі суддів України, а одним із його розробників та викладачів є суддя Верховного Суду Надія Стефанів.  

Заступник Міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук повідомила, що проект «ПОЛІНА» був запущений понад рік тому, і протягом цього часу в тестовому режимі працював у трьох регіонах. Найближчим часом планується збільшити кількість спеціалізованих мобільних груп, які працюватимуть на території всієї України. Таким чином, буде створено чіткий алгоритм взаємодії між усіма органами, задіяними у вирішенні конфлікту.

На думку народного депутата Верховної Ради України Ірини Луценко, однією з головних проблем, які стосуються домашнього насильства, є існування гендерних стереотипів у суспільстві, зокрема й серед представників виконавчих органів влади. Без їх подолання неможливо змінити суспільну свідомість щодо насильства.

Представники Національної поліції України поінформували учасників конференції про нові інструменти в боротьбі з домашнім насильством, одним із яких є використання термінового заборонного припису. Цей захід члени мобільної бригади поліції можуть застосовувати як реагування на факт домашнього насильства з метою його припинення, усунення небезпеки для життя й здоров'я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства.

Для кращої демонстрації роботи мобільних бригад і застосування термінового заборонного припису представники Національної поліції України змоделювали інцидент (створили ситуацію), пов'язаний з домашнім насильством, та подальший виклик бригади.

У заході взяли участь національні та міжнародні партнери, представники органів державної влади та неурядових організацій, фахівці у сфері запобігання та протидії насильству. Організували дискусію Координатор проектів в Україні Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), Міністерство внутрішніх справ України та Національна поліція України.