flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«За рік діяльності ми заклали міцний фундамент для подальшої роботи ВС», − голова ККС ВС Станівлав Кравченко

21 грудня 2018, 12:12

На цьому наголосив голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко під час сесії «Виклики, що стоять перед верховними судами в питаннях ефективного захисту прав і свобод людини», яка відбулася в рамках конференції «Роль Верховного Суду в забезпеченні прав і свобод людини».

Його виступ був присвячений питанню стосовно виконання ВС завдань щодо захисту прав людини у справах кримінальної юрисдикції. За словами Станіслава Кравченка, у ККС ВС були вжиті всі можливі заходи для організації роботи таким чином, щоб не тільки не допустити перерву в розгляді кримінальних проваджень, а й забезпечити на більш якісному рівні захист прав і свобод громадян.

Вже наприкінці грудня минулого року судді ККС ВС почали розглядати перші подання та клопотання про направлення кримінальних проваджень до інших судів (за рік роботи їх було розглянуто більше 700). Наприкінці січня 2018-го ККС ВС почав переглядати справи в касаційному порядку. Так, за рік суд опрацював понад 15 тис. процесуальних звернень.

«За рік діяльності ми заклали міцний фундамент для подальшої роботи ВС, яка обов’язково буде результативною», − наголосив Станіслав Кравченко.

Він розповів учасникам конференції, у врегулюванні яких питань вдалося досягти помітних зрушень, і звернув увагу на сформовані Касаційним кримінальним судом правові позиції, зокрема, щодо: оцінки доказів, установлених внаслідок огляду та обшуку; права особи на необхідну оборону; незаконного обігу зброї; необхідності забезпечення судами права на справедливий суд.

Голова ККС ВС також назвав виклики, з якими сьогодні стикається кримінальна юрисдикція. Перший – брак суддів у місцевих та апеляційних судах, що призводить до сповільнення розгляду справ. «Як би швидко ми не розглядали провадження, але дотриматися розумних строків їх розгляду не вдасться, якщо в судах першої та апеляційної інстанцій не буде достатньої кількості суддів», − зазначив Станіслав Кравченко, додавши: є великі сподівання на те, що завдяки зусиллям Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в наступному році у кадровому питанні відбудуться кардинальні зрушення.

Другий виклик – поява нових категорій справ. «Ми навіть не уявляли, що в нашій практиці з’являться кримінальні провадження щодо таких злочинів, як посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, тероризм, щодо військових злочинів тощо. До початку подій на сході держави не було системної практики щодо розгляду таких кримінальних проваджень», − сказав голова ККС ВС.

Ще один виклик − відсутність механізмів забезпечення єдності судової практики щодо розгляду справ, які не оскаржуються в касаційному порядку. Йдеться про судові рішення, які ухвалюють слідчі судді (щодо застосування заходів забезпечення кримінального провадження, запобіжних заходів, проведення слідчих дій та ін.). Через те, що згадані судові рішення не переглядаються в касаційному порядку, суди першої та апеляційної інстанцій часто застосовують різні підходи до розгляду аналогічних справ.

За словами голови ККС ВС, питання можна вирішити на законодавчому рівні: дозволити Великій Палаті ВС приймати до розгляду ті кримінальні провадження, щодо яких не передбачено касаційного оскарження, у випадках, якщо справа дійсно містить виключну правову проблему.

«Але чи буде така пропозиція реалізована і як швидко, ми не знаємо. Тому вже сьогодні шукаємо механізми, які допоможуть вирішити проблеми», − зауважив Станіслав Кравченко. І один такий механізм був знайдений: за підтримки міжнародних партнерів проводяться навчання суддів, видаються посібники. Завдяки цьому кожен суддя першої чи апеляційної інстанції матиме чітке бачення, як розглядати ту чи іншу категорію справ.

Наступний виклик – відсутність фільтрів щодо перегляду кримінальних проваджень у касаційному порядку. Так, законодавець передбачив, що інститут письмового провадження може застосовуватися під час розгляду справ у ККС ВС, але ця норма виписана таким чином, що на практиці майже 100 % кримінальних проваджень ККС ВС розглядає в усному провадженні з викликом сторін та їхньою участю в судовому засіданні безпосередньо або в режимі відеоконференції.

Водночас голова ККС переконаний, що виклики, які стоять сьогодні перед ВС, вдасться подолати.