flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Упродовж року судді Верховного Суду впроваджували новаційні норми процесуальних кодексів», – Тетяна Анцупова

20 грудня 2018, 15:12

Суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді Тетяна Анцупова нагадала, що у грудні відзначається не лише річниця роботи Верховного Суду, а й  річниця з дня набрання чинності процесуальними кодексами. Під час конференції «Роль Верховного Суду в забезпеченні прав і свобод людини» Тетяна Анцупова в доповіді розповіла про кілька новаційних процедур: розгляду типових справ як зразкових, запровадженню касаційних фільтрів, врегулюванню спору за участю судді.

Суддя повідомила, що до Касаційного адміністративного суду Верховного Суду надійшло 56 подань із судів перших інстанцій щодо розгляду типових справ як зразкових, у дев’яти з них було відкрито провадження, вісім зразкових справ вирішено по суті, з яких чотири переглянула Велика Палата Верховного Суду.

Тетяна Анцупова звернула увагу на практику встановлення судового контролю за виконанням судових рішень у зразкових і типових справах. У зразковій справі про перерахунок пенсій військовослужбовців був досягнутий ідеальний механізм співпраці з урядом, який запропонував загальні заходи, що мають подолати структурну проблему: Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 21 лютого 2018 року № 103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб». Таким чином, справа була зразковою і по своїй суті, і за способом виконання, зазначила доповідач.

Суддя також поінформувала про практику запровадження «касаційних фільтрів», коли до касаційного перегляду не допускаються справи незначної складності, і про передбачені винятки. Провадження має бути відкрите, якщо скарга стосується питання права, що має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовної практики, справа становить значний суспільний інтерес або має виняткове значення для того, хто подає касаційну скаргу. Але, зазначила вона, ці винятки мають оціночний характер. Виникає питання, чи має надаватись пріоритет і оцінка саме фундаментальності питання, яке поставлено в касаційній скарзі, або забезпеченню єдності правозастосовної практики, незважаючи на те, наскільки фундаментальним є питання, що міститься в касаційній скарзі. Крім цього, немає єдиної думки щодо критерію визначення таких понять, як «значущість» суспільного інтересу або «виняткове значення» справи для заявника. Тому поки що судді використовують ці процесуальні фільтри виважено й обережно.

Новаціями організаційного напряму є політика пріоритетного розгляду справ, яка в Касаційному адміністративному суді ВС була прийнята рішенням зборів суддів у липні цього року. Як пояснила Тетяна Анцупова, цей запозичений з кризового менеджменту ЄСПЛ підхід дає можливість оптимізувати розгляд справ (за перше півріччя їх надійшло до КАС ВС близько 65 тис.) і зробити прозорішими підходи до черговості їх розгляду. Суддя зазначила, що така політика має рекомендаційний характер.