flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Велика Палата ВС залишила без змін ухвалу КАС ВС про відмову у відкритті провадження у справі за позовом НАБУ

20 грудня 2018, 10:07

Велика Палата Верховного Суду розглянула апеляційну скаргу Національного антикорупційного бюро України на ухвалу судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 21 серпня 2018 року у справі № 9901/737/18 (провадження № 11-1018заі18) за позовом НАБУ до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача – Генеральної прокуратури України, та третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача – заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Холодницького Назара Івановича, про визнання протиправним та скасування рішення, зобов’язання вчинити дії.

На обґрунтування вимог позивач зазначив, що НАБУ в особі Директора Ситника А. С. та Генеральний прокурор України Луценко Ю. В. подали до КДКП дисциплінарні скарги з вимогами притягнути заступника Генерального прокурора – керівника САП ГПУ Холодницького Н. І. до дисциплінарної відповідальності з накладенням дисциплінарного стягнення у виді звільнення з посади в органах прокуратури. За результатами розгляду вказаних дисциплінарних скарг КДКП ухвалила рішення, яким наклала на Холодницького Н. І. дисциплінарне стягнення у виді догани.

КАС ВС ухвалою відмовив у відкритті провадження у справі, дійшовши висновку про те, що зазначене рішення КДКП не підлягає оскарженню в судах за зверненням скаржника.

Зі змісту позовних вимог вбачається, що НАБУ оскаржує рішення КДКП за результатами розгляду дисциплінарної скарги. Зазначене рішення КДКП, в свою чергу, прийняла щодо третьої особи.

Законом України від 14 жовтня 2014 року № 1697-VII «Про прокуратуру» передбачено право прокурора на оскарження рішення Комісії, прийнятого безпосередньо щодо нього. Особа, яка подала дисциплінарну скаргу про вчинення прокурором дисциплінарного проступку, має право оскаржити рішення до Вищої ради правосуддя за наявності дозволу КДКП на таке оскарження.

Велика Палата ВС погодилася з висновком суду першої інстанції про те, що в розумінні Закону України «Про прокуратуру» скаржник у разі незгоди з рішенням КДКП, прийнятим за результатами розгляду його скарги, має право за наявності дозволу КДКП на оскарження такого рішення лише до ВРП. Тому НАБУ, як особа, що подала скаргу до КДКП, не має права на оскарження рішення, ухваленого КДКП за результатами розгляду такої скарги.

Таким чином, Велика Палата Верховного Суду апеляційну скаргу НАБУ залишила без задоволення, а ухвалу судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 21 серпня 2018 року – без змін.