flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Гарантії суддівської незалежності надаються для забезпечення захисту прав, свобод та інтересів громадян», − Голова ВС Валентина Данішевська

19 грудня 2018, 16:29

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська виступила 19 грудня 2018 року з вітальним словом на XVI позачерговому з’їзді суддів України, делегати якого мають обрати чотирьох членів Вищої ради правосуддя.

Валентина Данішевська зазначила, що перед делегатами з’їзду суддів України стоїть нелегке завдання − обрати кращих.

Голова ВС звернула увагу на те, що Рада суддів України ретельно підготувалася до з’їзду суддів України і, що дуже важливо, надала можливість не тільки суддівській спільноті, а й усім громадянам заздалегідь познайомитися з усіма кандидатами: кожен мав змогу почути виступи претендентів на посади у ВРП на  засіданні РСУ, яке транслювалося онлайн, а також поставити цим кандидатам питання під час «передвиборчого марафону», участь у якому могли взяти всі охочі.

Водночас з’їзд суддів України, за словами Валентини Данішевської, − це й можливість обговорити важливі питання суддівського життя.

«Ми знаємо, що турбує сьогодні суддів, адже вони звертаються до нас зі своїми проблемами. Так, перед з’їздом ми отримали 70 звернень суддів, які стосувалися питання оплати праці», − повідомила Голова Верховного Суду.

За її словами, ВС щодня працює над тим, щоб гарантії суддівської незалежності, в тому числі фінансової, були дотримані.

Цієї осені ситуація щодо фінансування загострилася, але з усіма викликами, що постали перед судовою системою, вдалося впоратися та відстояти гарантії, які судді отримали в результаті проведення судової реформи.

У той же час, вважає Голова Верховного Суду, варто завжди бути на сторожі: немає гарантій, що зазіхань на незалежність суддів більше ніколи не буде. При цьому така ситуація характерна не тільки для України, адже за свою незалежність борються судді багатьох країн світу.

«Гарантії суддівської незалежності надаються для того, щоб ми забезпечили захист прав, свобод та інтересів громадян. Якщо нам не вдасться це забезпечити, то навряд чи ми самі матимемо право на дотримання суддівських гарантій», − наголосила Голова Верховного Суду.

На її думку, під час з’їзду суддів України необхідно говорити не тільки про те, що держава винна суддям, а й про те, чого не надає сьогодні судова система суспільству.

«У нас є резерви для покращення ситуації, але їх використання вимагає зміни наших підходів до розуміння своєї роботи. Насамперед наше спілкування з суспільством відбувається через судові рішення. Тому просила б вас звернути увагу на те, що настав час змінювати підходи до написання судових рішень. Це стосується як їхньої форми, яка має бути сучасною, так і змісту, який повинен бути вмотивованим та обґрунтованим», − сказала Валентина Данішевська.

Вона зауважила: суддям необхідно комунікувати з людьми, переконувати їх у тому, що судді стоять на захисті прав, свобод та інтересів громадян. Також потрібно інформувати суспільство про судові рішення, не чекаючи, коли про них скаже хтось інший. Варто розробляти прес-релізи щодо розглянутих судом суспільно важливих справ, бути готовими до надання коментарів стосовно прийнятих судових рішень.

Крім того, Голова Верховного Суду закликала суддів дотримуватися етичних стандартів і відповідати високим вимогам суспільства до особистості судді. Адже ті титанічні зусилля, які судді докладають для того, щоб люди їм довіряли, можуть бути знівельовані неетичною поведінкою лише одного судді.

Валентина Данішевська зазначила, що завдань у судової влади, як і планів, багато. Вона звернулася до суддів місцевих та апеляційних судів з пропозицією активно надавати ідеї, як покращити діяльність судової системи, щоб громадяни завжди знали: кожне судове рішення – законне та справедливе, навіть якщо воно ухвалене на користь іншої сторони судового процесу.

Наприкінці виступу Голова Верховного Суду побажала делегатам з’їзду суддів України плідної роботи та привітала всіх із прийдешніми святами.