flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді господарських судів обговорили майбутні зміни у процедурах банкрутства

18 грудня 2018, 17:01

13 грудня 2018 року за ініціативи Господарського суду Одеської області та за сприяння і підтримки Південно-західного апеляційного господарського суду відбувся круглий стіл «Банкрутство: реалії та перспективи», участь у якому в режимі відеоконференцзв’язку взяли судді судової палати судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС, зокрема: секретар палати Володимир Погребняк, суддя-спікер Сергій Жуков, судді В’ячеслав Пєсков і Ніна Ткаченко.

Обговорення професійної спільноти суддів, арбітражних керуючих та науковців було присвячено актуальним питанням практики застосування та проблемам, пов'язаним з неплатоспороможністю та новелами Кодексу України з процедур банкрутства (Кодекс).

З вітальним словом виступив голова Господарського суду Одеської області Володимир Петров, який подякував суддям КГС ВС за участь у круглому столі й наголосив на важливості їх авторитетної думки з цього питання для суддів місцевих та апеляційних господарських судів.

У свою чергу суддя – секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир Погребняк зазначив, що кодифікація законодавства завжди має важливе значення для розвитку права: «Це вже четверта редакція законодавства про банкрутство, і будемо сподіватися, що цього разу кількісні зміни набудуть якісних ознак. Адже прийнятий Кодекс не лише відкриє нові можливості для фізичних осіб, але й вдосконалить процедуру корпоративного банкрутства, зробивши її більш прозорою».

У ході І сесії «Перспективи розвитку конкурсного права» відбулося обговорення новел Кодексу та проблем його застосування.

Зокрема, суддя-спікер КГС ВС Сергій Жуков детально зупинився на 15 важливих новелах Кодексу щодо банкрутства юридичних осіб, розтлумачив що нового, дійсно цікавого та корисного містить кожна новела, на що обов’язково варто звернути увагу. Він наголосив, що, як і кожен новий закон, Кодекс має суттєві та важливі зміни, які у найближчому майбутньому будуть істотно впливати на процедури банкрутства.

Водночас завідувач кафедри господарського права і процесу Національного університету «Одеська юридична академія», професор Олег Подцерковний розповів про новели банкрутства фізичних осіб.

У свою чергу відповідність Кодексу правилам юридичної техніки та вимогам кодифікації проаналізувала професор Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Тетяна Степанова.

У межах ІІ сесії «Сучасна практика розгляду справ про банкрутство. Проблеми та шляхи вирішення» суддя Одеського апеляційного господарського суду Костянтин Богатир зупинився на продажі майна в процедурі банкрутства.

Судді Господарського суду Одеської області Світлана Антощук, Володимир Найфлейш та Лілія Грабован розповіли про розгляд заяв з майновими вимогами до боржника у справах про банкрутство, про участь фізичних осіб у справах зазначеної категорії та про функції суду в процедурах банкрутства.

Окрема ІІІ сесія була присвячена ролі і завданням арбітражних керуючих у справах про банкрутство та їх відповідальності. З доповідями виступили начальник відділу з питань банкрутства Головного територіального управління Міністерства юстиції України в Одеській області Олексій Іллін та арбітражні керуючі Артем Данилов і Тетяна Колмикова.

На сьогодні справи про банкрутство становлять окрему велику категорію справ в господарському судочинстві, тому обговорення новел профільного законодавства викликало жваву дискусію та численні питання до суддів КГС ВС.

Зокрема, суддя – секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир Погребняк висловив сподівання, що за час, відведений законодавцем для вивчення Кодексу та узгодження позицій, судді синхронізуються в думках, набудуть однакового та узгодженого уявлення про нові процедури, закладені в Кодексі. Він також повідомив, що в наступному році судді відповідної судової палати планують докласти максимум зусиль і приділити значну частину свого часу організації заходів, пов’язаних із запровадженням нового Кодексу.

«Ми усвідомлюємо, наскільки важливе значення для формування єдності позицій усіх судів має практика ВС. Ми цінуємо кожне судове рішення, якщо бачимо в ньому думку, мотивацію, обґрунтування, будь яке рішення і будь який висновок мають бути обґрунтованими і мотивованими», – наголосив Володимир Погребняк.

За словами організаторів, результати круглого столу стануть фундаментальними для подальшого обговорення новел Кодексу.

Такі заходи за участю суддів судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС вже відбулися у Львові і в Дніпрі, та в майбутньому пройдуть в інших апеляційних господарських округах.