flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Незалежність, компетентність та доброчесність судової влади – думки міжнародних партнерів ВС

17 грудня 2018, 15:54

Міжнародні партнери Верховного Суду поділилися своїми думками стосовно незалежності, компетентності та доброчесності судової влади під час конференції, присвяченої першій річниці роботи ВС.

«Єдність судової практики є однією з вимог верховенства права та демократичного суспільства. Забезпечення єдності судової практики можливе завдяки функціонуванню найвищого суду, який буде виправляти невідповідності у застосуванні норм права і приймати рішення, чи є протиріччя і прогалини у законодавстві. На національному рівні забезпечення єдності практики є відповідальністю найвищого судового органу – Верховного Суду. Крім того, у забезпеченні єдності судової практики не менш важливою складовою є якість судових рішень», – зазначила Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханне Юнкер. Під час промови вона також підкреслила, що співпраця РЄ з Верховним Судом показала, наскільки швидко він дійсно став найвищою і дуже ефективною судовою ланкою.

Голова Верховного Суду Республіки Хорватії, Голова Консультативної ради європейських суддів Джуро Сесса: «Суддя має бути доброчесним для того, щоб бути дійсно професіоналом. Цілісність і доброчесність тісно пов’язані між собою. Важливий аспект в цьому – як виконавча і законодавча гілки влади сприймають судову систему, як вони створюють сприятливе середовище для судової системи, в якому вона може працювати для громадян і підтримувати всі елементи незалежності. В багатьох європейських країнах існує Кодекс етики, але це не має бути кодексом, це не звід якихось зобов’язань, це щось, чого мають досягати судді у своїй щоденній роботі і до чого вони мають прагнути.

Щодо зовнішньої незалежності, то є її певні елементи, які мають бути забезпечені в юридичному документі, наприклад, в Конституції. Другий елемент – це безпека посади, третій елемент – процедура призначення суддів. Мабуть найкращий спосіб, як можна забезпечити судову систему – це відповідні правові ресурси, а також захист суддів і на особистому рівні, і на рівні поваги до рішень, які виносять суди».

 

Голова Верховного Суду Республіки Литви Рімвидас Норкус: «Ваша судова система стає все більш професійною, нам дуже важливо спостерігати за вашими досягненнями.

Будучи членами Європейського Союзу, ми маємо дуже широку доктрину незалежності судів, а також трибуналів, яка розроблена Європейським судом справедливості. Що означає ця правова доктрина в практичному сенсі для окремих суддів? Судова незалежність розпочинається із незалежних і безсторонніх суддів, тобто, щоб суддя не боявся якихось нових викликів і правопорядків, які будуть впроваджуватись. Така людина буде вчитись і покращувати свій рівень протягом всього професійного життя. І такий суддя має достатньо впевненості, поваги до себе, також має компетенцію і здібності, сильні сторони та сміливість. Насамкінець хочу побажати, щоб незалежність сприймалась як сила кожного судді і кожного демократичного суспільства».


Голова Верховного Суду Латвійської Республіки Іварс Бічковічс: «Демократію не можна уявити без дотримання прав людини. Важливі аспекти демократії стосуються законності і справедливості, що забезпечуються саме в судах. Я можу тільки привітати дотримання цієї мети і на національному рівні.  Національні суди мають фундаментальне завдання – забезпечувати дотримання зазначених принципів. Дотримання прав і свобод вимагає найвищої відповідальності. Захист фундаментальних прав – це щоденна ситуація для всіх нас. Суддя насамперед має бути незалежним і відповідати перед законом. У демократичних державах суди є незалежними у рішеннях, які вони приймають. Їх обмежують виключно закони та їх правильне застосування».

 

Виконавчий директор Національного суддівського інституту Канади Адель Кент: «Що таке компетентна судова система? Чому я говорю сьогодні про освітню роботу суддів і для чого потрібно продовжувати навчатись? Судді повинні вдосконалювати свої навички і уміння. Важливо, щоб судові рішення були зрозумілими для людей, оскільки це впливає на довіру до суду. Мене вразило те, що представники Верховного Суду, приїхавши до Канади, ділилися досвідом написання судових рішень зрозумілою і простою мовою. Ще одне важливе питання ефективності судді –  це гарантія того, що у ваших судових залах вас поважають ті люди, з якими ви працюєте. Продуктивність є також одним із елементів компетентності. Це насамперед стосується строків розгляду справи. Справедливість – це ще один не менш важливий аспект. Компетентність судді полягає в тому, щоб ми розуміли людей, які стоять перед нами. Судді мають свій власний досвід, свої власні переконання, але не всі люди, які потрапляють у судову залу, розділяють ці переконання. А тому важливо напрацьовувати навички в спілкуванні з різними групами населення».