flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду зустрілися з делегацією Республіки Узбекистан

17 грудня 2018, 10:16

Заступник Голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов та секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв зустрілися з делегацією Республіки Узбекистан задля ознайомлення іноземних колег з особливостями роботи судової системи України.

Богдан Львов поінформував учасників делегації про зміни, які відбулися після початку судової реформи в Україні. Окрему увагу голова КГС ВС приділив новій структурі судової системи та кваліфікаційному оцінюванню всіх суддів, у тому числі й тих, які були призначені пожиттєво. «Реформування судової системи було необхідним кроком. Однією з причин стала відсутність єдності судової практики при розгляді одних і тих самих питань. Що в свою чергу призвело до певного хаосу», – зазначив він.

Конкурс до нового Верховного Суду кардинально відрізнявся від всіх попередніх процедур набору суддів не лише прозорими етапами перевірки, але й вимогами до кандидатів: вперше претендувати на посаду судді ВС могли не лише судді, але й науковці та адвокати, наголосив Богдан Львов. Змінилася також і структура новоствореної інстанції, до складу якої тепер входять чотири касаційні суди та Велика Палата.

Детальніше про повноваження і функції ВП ВС, а також про розгляд зразкових справ розповів Секретар Великої Палати ВС Всеволод Князєв. «До складу Великої Палати входять по п’ять суддів з кожного касаційного суду (наразі по чотири) та Голова ВС – за посадою. При цьому до ВП ВС надходять лише найскладніші справи, які Палата розглядає повним складом», – зауважив Всеволод Князєв. Він підкреслив, що одним з основних завдань ВС є формування єдиної судової практики, для чого Верховний Суд, зокрема, використовує інститут зразкових справ, який був розроблений за прикладом «пілотних рішень» ЄСПЛ.

Учасники делегації зацікавилися також повноваженнями та структурою Вищого антикорупційного суду та Вищого суду з питань інтелектуальної власності, конкурси до яких наразі тривають. Крім того, голова КГС ВС звернув увагу гостей і на повноваження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя, адже в Узбекистані ці функції виконує лише один орган – Вища суддівська рада.

У заході також взяли участь заступник голови Вищої суддівської ради Дилшод Арипов, судді Вищої суддівської ради Джасуриддин Абдусаттаров, Рахматулла Гуломов, Сарвар Солієв, провідний інспектор Адміністрації Президента Республіки Узбекистан Джамшид Тилавов, провідний інспектор Вищої суддівської ради Сирожиддин Хасанов, національний радник з проектів Офісу Координатора проектів ОБСЕ в Узбекистані Файзуллин Ильдар, начальник відділу міжнародного співробітництва ВРП Владислав Гуртенко, начальник відділу забезпечення секретаря ВП ВС Павло Атаманський та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар.