flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Режі Брійя привітав суддів ВС із першою річницею роботи Верховного Суду

14 грудня 2018, 18:55

Під час свого виступу на конференції, присвяченій першій річниці роботи Верховного Суду, Режі Брійя переказав вітання від Генерального секретаря Ради Європи, який відзначив досягнення Верховного Суду.

Він, зокрема, зауважив, що ключовими досягненнями реформи є деполітизація процедур призначення та звільнення суддів, повне виключення парламенту з цих процедур, трансформація чотириланкової судової системи на триланкову на чолі з ВС, відновлення касаційної функції ВС, зміна принципів та засад формування Вищої ради правосуддя та надання ВРП відповідних функцій для забезпечення незалежності суддів, а також скасування 5-річного випробувального терміну для суддів.

«Ми підтримуємо Верховний Суд у тому, щоб розвивати та вдосконалювати ту діяльність, яку він здійснює зараз. Ми дивимось у майбутнє і розуміємо, що необхідно й надалі змінювати законодавство, щоб переконатися в тому, що реформа іде у запланованому напрямку», – зауважив він.

За словами Режі Брійя, наступним необхідним кроком є реформа адвокатури. Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи зазначив, що всі ми прагнемо досягти єдиного маркеру успішності реформи сфери правосуддя – довіри суспільства до судової системи.

Режі Брійя підкреслив, що при здійсненні реформи важливо дотримуватися трьох основних принципів Ради Європи: демократії, верховенства права, прав людини.