flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС Валентина Данішевська відкрила конференцію, присвячену річниці роботи Верховного Суду

14 грудня 2018, 12:26

Сьогодні, 14 грудня, в Києві проходить конференція «Роль Верховного Суду в забезпеченні прав і свобод людини». На відкриття конференції завітали Президент України Петро Порошенко, Прем‘єр-міністр України Володимир Гройсман та Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Режі Брійя.

Розпочинаючи конференцію, Валентина Данішевська подякувала партнеру Верховного Суду – Раді Європи, зокрема проекту РЄ «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» за допомогу в організації заходу та всім учасникам конференції за участь.

Під час спеціальної доповіді «Ефективний захист прав і свобод людини: перший рік нового Верховного Суду» Валентина Данішевська згадала, як новий Верховний Суд розпочинав свою роботу.

Голова ВС повідомила, що у перший місяць роботи Верховний Суд отримав у спадок від 4 судів – вищих та Верховного Суду України – більш як 76 тисяч справ. При цьому найстаріші справи, які передані до Касаційного адміністративного суду у складі ВС, датувалися ще 2011 роком. Тож люди чекали на остаточне вирішення своїх справ довгі 7 років. За рік роботи до Верховного Суду надійшла приблизно така ж кількість справ. Загалом більше 150 тисяч справ опинилося в руках суддів ВС за минулий рік.

«Така величезна кількість справ на цей момент є нашим найпершим і найбільшим викликом. Станом на сьогодні ми розглянули 81 тисячу справ. Це вже більше половини. Ці цифри свідчать про наполегливу та на межі можливого роботу суддів Верховного Суду», –  зауважила Валентина Данішевська.

Говорячи про шляхи подолання надмірного навантаження на суддів ВС, Голова Суду згадала такі механізми, які вже застосовуються суддями, як інститут малозначної справи, розвиток єдності судової практики, зразкові справи, а також належне і добровільне виконання рішень суду Урядом.

«Ми вже маємо непоганий досвід, коли на виконання рішення ВС у зразковій справі про перерахунок пенсії Кабінет Міністрів України прийняв відповідну постанову про перерахунок цих пенсій. Така взаємодія дала можливість не лише вирішити спори та виконати рішення у більш ніж 2 тисячах справ, але й попередити звернення до суду ще 150 тисяч пенсіонерів», – зауважила Валентина Данішевська.

Голова ВС наголосила, що всі зазначені зміни та титанічні зусилля дають результати. За її словами, завдяки судовій реформі рівень довіри до судів має тенденцію до збільшення: у 2018 році рівень довіри суспільства до судів зріс до 16 %. Для прикладу, в 2015 році він складав лише 5 %.