flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді обговорили питання щодо навчання слідчих суддів

13 грудня 2018, 12:38

10 грудня 2018 року відбулася зустріч голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслава Кравченка й суддів ККС ВС Наталії Білик та Сергія Слинька з представниками Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) щодо створення тренінгу для навчання слідчих суддів.

Голова ККС ВС зауважив, що в Україні вже певний час існує загальна недоукомплектованість суддівського штату, що також стало причиною недостатньої кількості слідчих суддів. Крім того, наразі відсутня належна їх підготовка. Як наслідок – частина звернень громадян України до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) пов’язана з питаннями законності затримання та тримання під вартою особи під час проведення досудового слідства.

Станіслав Кравченко зазначив, що певні проблеми у роботі слідчих суддів пов’язані з національним законодавством. Приміром, у справі «Чанєв проти України» ЄСПЛ визначив, що потребує додаткового врегулювання питання тримання обвинувачених під вартою у період після закінчення досудового розслідування до початку судового розгляду.

Голова ККС ВС також звернув увагу експертів КМЄС на те, що в Україні рішення слідчих суддів не переглядаються у касаційному порядку, а отже, Верховний Суд позбавлений процесуальних важелів для формування єдності судової практики.

Керівник компоненту з питань верховенства права Фабіан Льовенберг повідомив, що КМЄС вже довгий час співпрацює з судами та Національною поліцією України у сфері реформування цивільної безпеки в Україні. Зважаючи на це, експерти розуміють необхідність створення вже найближчим часом програми для належної підготовки слідчих суддів та навчального посібника за цим напрямом і готові до співпраці.

Старший радник з питань кримінальної юстиції Катрін Віттеман поінформувала суддів ККС ВС, що для запуску програми планується також створення декількох робочих груп, які займатимуться підготовкою кадрів.

«Судді та апарат ККС ВС готові долучитися до розробки тренінгу, а надалі виступити й у якості тренерів курсу», – зазначив Станіслав Кравченко.

Наостанок сторони обговорили подальшу співпрацю та деталі щодо перегляду та покращення вже наявної навчальної програми для слідчих суддів.

У зустрічі також взяли участь начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар та національний експерт з питань кримінальної юстиції Юрій Сіволога.