flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Делегація ВС знайомилася з діяльністю адміністративних судів у Німеччині

13 грудня 2018, 09:17

Делегація Верховного Суду з робочим візитом відвідала Адміністративний суд міста Майнц та Федеральний адміністративний суд (м. Лейпциг). Візит, що відбувся 3-7 грудня 2018 року, організовано Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва.

До складу української делегації увійшли голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, судді цього суду Микола Гімон, Наталія Коваленко, Лариса Мороз, Ірина Васильєва, Світлана Пасічник, Валентина Юрченко, Тетяна Стрелець, заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату КАС ВС Наталія Богданюк.

Делегацію зустрічали голова Конституційної судової палати та Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц Ларс Брокер, постійний представник голови Конституційної судової палати землі Рейнланд-Пфальц та заступник голови Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц Дагмар Вюнш, голова Адміністративного суду міста Майнц Беттіна Фраймунд-Голлер та її заступник Крістоф Бертольд, директор Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Штефан Хюльсхьорстер.

Під час відвідин Адміністративного суду міста Майнц члени делегації спостерігали за усним розглядом 1-ою Колегією Адміністративного суду справи зі сфери права про поліцію і справи із сфери дії закону про державну підтримку в отриманні освіти учнями та студентами (BAföG). По завершені судових засідань відбувся обмін думками щодо порядку розгляду справ та перебігу судового засідання. Для української делегації також влаштували фахові обговорення із суддями цього суду, під час яких порушили питання, зокрема, про порядок розподілу справ, значення принципу офіційності для об’єктивного з’ясування всіх обставин справи, попередні фільтри, які можуть застосовуватись до апеляції, значення зразкових рішень для адміністративних судів першої та другої інстанцій, роль адміністративних судів у вирішенні спорів, пов’язаних з виборами, врахування практики Федерального адміністративного суду та можливості для відхилення від неї, врахування практики ЄСПЛ в діяльності адміністративного суду.

Під час візиту до Федерального адміністративного суду у місті Лейпциг члени делегації зустрілися із головою Федерального адміністративного суду Клаусом Реннертом, головуючим суддею цього суду  Інго Крафтом  та суддею зазначеного  суду Мартіном Штайнкюлером. Українським суддям розповіли про повноваження та порядок функціонування ревізійного суду, застосування ревізійним судом адміністративного процесуального права та наявні передумови для належного розгляду справ. Також під час зустрічі порушувалися питання єдності судової практики, підстав та обґрунтування відступу від усталеної судової практики та врахування наслідків такого відступу. Судді Федерального адміністративного суду розповіли про застосування процесуальних фільтрів між апеляційною та касаційною (ревізійною) інстанціями, можливості укладання сторонами мирової угоди під час розгляду ревізійної скарги у цьому суді тощо.