flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КГС ВС взяли участь у круглому столі з питань застосування ГПК України

11 грудня 2018, 16:11

7 грудня судді ВС Ганна Вронська, Володимир Студенець, Ігор Ткач та начальник управління забезпечення роботи судової палати Дмитро Умрихін відвідали Східний апеляційний господарський суд, де зустрілися з суддями цього суду, а також суддями Господарського суду Харківської області, Господарського суду Донецької області та Господарського суду Луганської області.

В рамках візиту був проведений круглий стіл з питань застосування ГПК України з урахуванням особливостей розгляду корпоративних спорів.

Суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів Ганна Вронська розповіла про новели ГПК України при вирішенні корпоративних спорів і навела конкретні приклади постанов КГС ВС та правові позиції ВП ВС у корпоративних спорах.

Були обговорені питання про захист прав учасника ТОВ на мирне володіння своїм майном (часткою у статутному капіталі ТОВ); захист права учасника (акціонера) товариства на отримання частини прибутку товариства; захист права учасника (акціонера) товариства вимагати проведення аудиторської перевірки фінансової звітності товариства, а також стосовно форми надання учаснику інформації про діяльність ТОВ, застосування норм процесуального права тощо.

Суддя ВС Ігор Ткач розповів про особливості розгляду судових справ об'єднаною палатою КГС ВС та навів конкретні приклади вирішення спорів цією палатою. В свою чергу суддя Володимир Студенець розповів про особливості застосування ГПК України при вирішенні корпоративних спорів. Судді зазначили, що корпоративні спори є особливою категорією судових справ, які розглядаються в господарському судочинстві. Значний вплив на судову практику з корпоративних спорів здійснило реформування цієї сфери та прийняття низки нормативно-правових актів.

 За підсумками круглого столу його учасники констатували, що такі заходи дають можливість провести відкритий діалог та окремо звернути увагу на проблемні питання, з якими стикаються судді у своїй професійний діяльності.

Суддям Верховного Суду провели екскурсію у приміщенні Східного апеляційного господарського суду та Господарського суду Харківської області, під час якої гості оглянули зали судових засідань, робочі місця суддів та помічників суддів.