flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Французькі експерти з питань банкрутства Проекту ЄС «ПРАВО-Justice» відвідали КГС ВС

11 грудня 2018, 12:04

3 грудня 2018 року французькі експерти з питань банкрутства Проекту ЄС «ПРАВО-Justice» (Проект ЄС) – суддя Господарського суду Парижа та Версаля Роже Аньєль та прокурор Марк Бісе-Фуко у рамках візиту до України відвідали КГС ВС з метою обговорення новел законодавства у сфері банкрутства.

Європейських колег зустріли судді судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир Білоус, Лілія Катеринчук, В’ячеслав Пєсков і Ніна Ткаченко на чолі з секретарем судової палати Володимиром Погребняком.

Гостей супроводжував юридичний радник Центру комерційного права, національний експерт Проекту ЄС «ПРАВО-Justice» Ігор Ніколаєв, який повідомив, що візиту до КГС ВС передувала зустріч експертів Проекту ЄС із представниками Світового банку, які позитивно відгукувалися про роботу оновленого Верховного Суду. Він також зазначив, що Україна законодавчо зробила все можливе для вдосконалення законодавства щодо процедур банкрутства. «Проте ми усвідомлюємо, що з прийняттям нового законодавства, зокрема, Кодексу України з процедур банкрутства (Кодекс), реформа лише починається. Тому нашим спільним і головним завданням на цьому етапі є підготовка до запровадження новел, обмін думками, міркуваннями, щоб максимально корисно використати час, наданий нам законодавцем, до набуття Кодексом чинності. Задача донорських організацій – наших міжнародних партнерів допомогти державі в цілому, парламенту, уряду та суддівському корпусу у запровадженні цієї реформи», – наголосив національний експерт Проекту ЄС Ігор Ніколаєв.

У свою чергу суддя КГС ВС Володимир Погребняк ознайомив гостей із системою господарських судів, структурою КГС ВС, спеціалізацією його судових палат і детальніше зупинився на особливостях діяльності судової палати для розгляду справ про банкрутство, секретарем якої він є: «Вперше в історії України на посаду судді Верховного Суду на конкурсній основі, крім суддів, могли також претендувати адвокати та науковці, тобто досвідчені фахові юристи, які не мали попереднього суддівського досвіду. До складу нашої судової палати входять шість суддів, які пройшли жорсткий конкурсний відбір, а нині формують всю судову практику у всіх справах про банкрутство у межах всієї держави. Таким чином, нам довелося пережити не лише унікальну судову реформу, але й витримати навантаження, пов’язане з реформуванням як процесуального законодавства загалом, так і щодо процедури банкрутства зокрема».

Секретар судової палати КГС ВС поінформував гостей, що 18 жовтня цього року парламент нарешті прийняв Кодекс, який не лише відкриває нові можливості для фізичних осіб, але й вдосконалює процедуру корпоративного банкрутства, зробивши її більш прозорою, що має значно підвищити інвестиційну привабливість України.

У ході зустрічі сторони поділилися національним досвідом, особливостями та специфікою розгляду справ про банкрутство, обговорили окремі новели Кодексу та питання щодо їх застосування судами, зокрема, запровадження нового для України інституту банкрутства фізичних осіб. Володимир Погребняк також повідомив,  що в наступному році судді відповідної судової палати планують докласти максимум зусиль і приділити значну частину свого часу організації заходів, пов’язаних із запровадженням нового Кодексу. Навіть вже зараз щотижня Асоціація правників України спільно з Проектом ЄС «ПРАВО-Justice» за участю суддів судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС проводять по всій Україні в апеляційних господарських округах обговорення змін у процедурах банкрутства після прийняття Кодексу у рамках заходу «Новели банкрутства в Україні».

Судді КГС ВС підкреслили, що їх завданням є пошук спільних із ЄС підходів до процедур банкрутства, тому вони намагаються відслідковувати кращі європейські практики, вивчати й аналізувати їх.

У свою чергу експерти запевнили, що Проект ЄС готовий і надалі надавати всебічну підтримку, зокрема, в реформуванні інституту банкрутства, адже в розвитку важливо запозичувати і збагачуватися найкращим передовим досвідом.

Насамкінець європейські колеги відвідали Музей історії господарських судів України, де ознайомилися з історією створення, становлення і розвитку системи господарських судів України.