flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС провела навчання щодо розмежування різновидів множинності злочинів

07 грудня 2018, 15:59

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Світлана Яковлєва взяла участь в апробації тренінгу для суддів місцевих загальних судів на тему: «Практичні аспекти розмежування різновидів множинності злочинів – повторність, сукупність та рецидив злочинів», яка відбулася 6 грудня 2018 року.

Метою навчання є поглиблення знань суддів щодо розуміння інституту множинності злочинів, передбачення правових наслідків у зв'язку з повторністю,  сукупністю та рецидивом злочинів, сприяння формуванню єдиної судової практики стосовно кваліфікації дій, що утворюють множинність злочинів, та призначення покарання.

Світлана Яковлєва поінформувала учасників тренінгу щодо ознак та видів сукупності злочинів, а також про особливості кваліфікації злочинів та призначення покарання. Жваву дискусію викликали практичні завдання на основі реальних судових справ, з якими запропонувала ознайомитися суддя. Крім того, слухачі проаналізували теоретичний приклад злочину за попередньою змовою групи осіб. Окрему увагу суддя приділила поняттям та формам множинності злочинів.

Під час заходу обговорили правила призначення покарання за сукупністю злочинів та за наявністю рецидиву злочинів, за сукупністю вироків, врахування правових наслідків засудження особи вироком суду іноземної держави. Крім того, слухачі обмінялися думками щодо форм множинності злочинів, особливостей застосування правил кваліфікації при виникненні конкуренції чи колізії між нормами Кримінального кодексу України, а також важливості з'ясування відомостей про особу, яка притягається до відповідальності, в тому числі даних про погашення або зняття судимості.

Задля кращого засвоєння обговорених тем учасники  виконали практичні завдання в малих групах.

У розробленні курсу також взяли участь заступник голови ККС ВС Валентина Щепоткіна та судді ККС ВС Наталя Марчук і Надія Стефанів.

Навчання організовано Національною школою суддів України.