flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зустріч суддів КГС ВС з провідними юристами, науковцями, вченими та студентами Харківщини

07 грудня 2018, 12:55

06 грудня 2018 року судді Верховного Суду Ганна Вронська – секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС, Ігор Ткач та Володимир Студенець, а також начальник управління забезпечення роботи судової палати Дмитро Умрихін, взяли участь у зустрічі з провідними юристами, науковцями, вченими та студентами Харківщини, що відбулася в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого у місті Харкові.

Захід організовано студентським самоврядуванням Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, ВО ГО "Асоціація правників України" та Лігою студентів Асоціації правників України. Темою зустрічі стало обговорення основних тенденцій вирішення Верховним Судом корпоративних спорів.

Захід відкрила д.ю.н., професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, професор кафедри цивільного права №1 НЮУ ім. Ярослава Мудрого Інна Спасибо-Фатєєва, яка розглянула окремі аспекти розвитку корпоративного права в Україні.

Суддя ВС Ганна Вронська під час свого виступу ознайомила присутніх зі структурою, діяльністю та складом судових палат у КГС ВС. Окремо доповідач розповіла про судову палату для розгляду справ щодо корпоративних спорів та цінних паперів, секретарем якої вона є.

Також Ганна Вронська на прикладі правових позицій КГС ВС та ВП ВС у корпоративних спорах розглянула питання щодо вирішення спорів, пов'язаних із оскарженням рішень загальних зборів учасників (акціонерів) товариств; захисту права учасника (акціонера) товариства на отримання частини прибутку товариства; захисту права учасника (акціонера) товариства вимагати проведення аудиторської перевірки фінансової звітності товариства.

Судді ВС Ігор Ткач та Володимир Студенець розповіли про особливості застосування ГПК України при вирішенні корпоративних спорів. Судді зазначили, що корпоративні спори є особливою категорією судових справ, які розглядаються в господарському судочинстві. Значний вплив на судову практику з корпоративних спорів здійснило реформування цієї сфери та прийняття низки нормативно-правових актів.

Доповідачі-судді ВС відповіли на численні питання учасників заходу.