flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС ознайомився з досвідом застосування пробації у Нідерландах

06 грудня 2018, 12:33

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Олександр Ємець відвідав Нідерланди з робочим візитом у рамках проекту МАТРА «Пробація та альтернативні санкції в Україні».

Метою поїздки стало ознайомлення делегатів із практикою випробувань і використання альтернативних санкцій головними прокурорами та суддями першої інстанції в Нідерландах.

Учасники делегації відвідали офіс Служби пробації в Амстердамі, де обговорили з представниками офісу, Раймондом Свенненхаусом та Йохумом Вілдеманом, загальні засади функціонування інституту пробації у Нідерландах. Окрему увагу приділили також написанню досудової доповіді та проведенню поведінкових тренінгів. Жваву дискусію викликало питання нагляду за засудженими.

Під час перебування у суді адміністративного центру провінції Лімбург – Маастрихту гості з України мали змогу побувати у судовому засіданні за участю судді Яна Кліфмана та прокурора Менді Вегеманс, обмінялися думками щодо відмінностей у веденні судового засідання в Україні та Нідерландах і поспілкувалися з іноземними колегами.

Зацікавлення викликало використання поширеного у Нідерландах методу якнайшвидшого втручання (As Soon As Possible). Завдяки взаємодії усіх відповідних служб (представників служби пробації, поліції та прокуратури) оперативно вирішується питання застосування до правопорушника певного виду покарань, не пов’язаного з позбавленням волі). Такий метод обрання покарання використовується без втручання суду та лише за згодою затриманої особи.

Йохум Вілдеман та Естер ван де Хувел провели презентацію застосування громадських робіт як одного з видів покарань.  

До складу делегації також увійшли судді, співробітники центру пробації, представники Генеральної прокуратури України та місцевих прокуратур.

До відома: Голландсько-український проект МАТРА реалізується Центром міжнародного правового співробітництва у співпраці з Нідерландським Гельсінським комітетом та Центром суддівських досліджень. Проект спрямовано на посилення верховенства права в Україні, шляхом вдосконалення інституту пробації та альтернативних санкцій в Україні.

МАТРА надає допомогу Українському центру пробації та Міністерству юстиції України, зміцнює спроможність української служби пробації для забезпечення якісного результату. Крім того, проект організовує діяльність з іншими суб'єктами кримінального судочинства у м. Києві та Київській області, перш за все – з суддями районних судів та з прокурорами місцевих прокуратур, з метою сприяння застосуванню санкцій, що включають пробацію та альтернативи для позбавлення волі.