flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Недотримання вимог закону під час скликання і проведення загальних зборів учасників ТОВ не порушує права осіб, які не є його учасниками – Верховний Суд

04 грудня 2018, 15:00

Рішенням господарського суду у справі № 914/2259/17 задоволено позов Корпорації та Акціонерної корпорації до ТОВ про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників товариства. До апеляційного господарського суду звернулася Особа 1 з апеляційною скаргою на вказане рішення місцевого суду. Апеляційний господарський суд ухвалою закрив апеляційне провадження за цією апеляційною скаргою, оскільки дійшов висновку, що рішення господарського суду у цій справі не стосується прав та обов’язків Особи 1.

КГС ВС, залишаючи без змін ухвалу апеляційного господарського суду, зазначив таке. Обґрунтовуючи позов, Корпорація та Акціонерна корпорація посилалися на порушення їхніх корпоративних прав як учасників ТОВ та відсутність кворуму на оспорюваних загальних зборах учасників товариства. Як установив апеляційний суд, Особа 1 не є учасником ТОВ. На момент подання апеляційної скарги не була і керівником ТОВ.

Колегія суддів наголосила на тому, що недотримання вимог закону та установчих документів юридичної особи під час скликання і проведення загальних зборів ТОВ не може визнаватися порушенням прав тих осіб, які не є учасниками (акціонерами, членами) цієї юридичної особи.

Рішенням господарського суду не вирішувалися питання про права, інтереси та (або) обов'язки Особи 1, а здійснювалося дослідження наявності факту порушення прав і охоронюваних законом інтересів учасників товариства (Корпорації та Акціонерної корпорації).

З текстом постанови можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/77624321.