flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС ознайомила іноземних представників юридичних професій з практикою застосування в Україні запобіжних заходів

30 листопада 2018, 16:13

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів узяла участь у Сьомому експертному форумі щодо кримінальної юстиції для Центральної Азії, який проходив 27−29 листопада 2018 року в м. Бішкеку (Республіка Киргизстан). Захід організувало Бюро демократичних інститутів і прав людини (ОБСЄ/БДІПЛ) спільно з Верховним Судом Республіки Киргизстан, Управлінням ОНН з наркотиків та злочинності, а також Управлінням Верховного Комісара 00Н з прав людини.

Під час Форуму його учасники обговорили реформи, тенденції та проблеми у сфері кримінального правосуддя в країнах Центральної Азії, а також в інших державах-учасницях ОБСЄ.

Надія Стефанів була одним зі спікерів сесії, присвяченій застосуванню запобіжних заходів, не пов’язаних із триманням під вартою. Вона розповіла, що відповідно до Кримінального процесуального кодексу України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений може здійснити дії, передбачені ч. 1 ст. 177 цього Кодексу.

Суддя ККС ВС звернула також увагу на порядок застосування запобіжних заходів: тільки за клопотанням сторони обвинувачення та лише слідчим суддею під час досудового розслідування чи судом під час судового провадження, з метою забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного, обвинуваченого. Крім того, детально зупинилася на обставинах, що враховуються при обранні запобіжних заходів.

Надія Стефанів поінформувала учасників форуму про те, що згідно з КПК України існує чотири види запобіжних заходів, альтернативних триманню під вартою: особисте зобов’язання, особиста порука, застава та домашній арешт. Суддя детально зупинилася на практиці українських судів щодо застосування альтернативних запобіжних заходів та ознайомила з правовими позиціями Європейського суду з прав людини щодо цього питання.

Крім того, Надія Стефанів узяла участь в організованому в  рамках Форуму заході, присвяченому ролі жінок в юстиції. Вона розповіла про важливість ролі судової системи у забезпеченні втілення гендерної рівності та подоланні проявів дискримінації за будь-якою ознакою. Суддя повідомила, що в Україні у Верховному Суді – 54% чоловіків та 46% жінок. А рік тому вперше в історії України найвищий суд у системі її судоустрою очолила жінка – Валентина Данішевська.