flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду взяли участь у Міжнародній конференції голів верховних судів світу

23 листопада 2018, 16:48

У м. Лакнау (Індія) завершила роботу XIX Міжнародна конференція голів верховних судів світу, в якій взяли участь судді Верховного Суду Ганна Вронська та Олександра Яновська.

Тема цьогорічного заходу: «Об’єднаємо світ для дітей шляхом дієвого всесвітнього закону і ефективного глобального управляння». Обговорення відбулися під час шести паралельних засідань, присвячених створенню культури єдності та миру, встановленню верховенства права, правам людини, структурі глобального управління, розв'язання глобальних питань і сталому розвитку.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олександра Яновська виступила з доповіддю, присвяченою принципам правосуддя для дітей, у якій звернула увагу на проблеми забезпечення прав дітей та дотримання норм міжнародного права в зоні конфлікту на сході України. Суддя звернула увагу учасників Конференції, що правосуддя для дітей є комплексним поняттям, яке охоплює створення системи юридичної освіти дітей, психологічної роботи, альтернативних способів розв’язання правопорушень, вчинених неповнолітніми, та, власне, ювенальної юстиції. Крім того, принципи правосуддя для дітей відрізняються від загальних, адже мають враховувати всю специфіку такої категорії осіб.

Аналіз судової статистики рівня злочинності серед неповнолітніх в Україні свідчить про нагальну потребу організації консолідованих і цілеспрямованих дій щодо запобігання подібним правопорушенням, їх розвитку та зростанню.

Задля розв'язання цієї проблеми в українське законодавство впроваджують міжнародні стандарти правосуддя для дітей, а також використовують їх на практиці. Наразі ключовим завданням є розробка та прийняття закону про юстицію щодо дітей.

Окрему увагу слід приділити розв'язанню проблеми незахищеності дітей, які перебувають у зоні військового конфлікту на сході України. За останніми даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), понад 1 млн дітей, що проживають в зоні конфлікту, потребують невідкладної гуманітарної допомоги.

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів‚ корпоративних прав та цінних паперів Ганна Вронська була обрана головою паралельної сесії щодо сталого розвитку. У своїй вступній промові суддя наголосила на необхідності дотримання Цілей Сталого Розвитку, зокрема щодо побудови мирного та відкритого суспільства і забезпечення доступу до правосуддя на всіх рівнях.

Під час Конференції у м. Лакнау судді мали змогу переглянути модель роботи ООН в навчальній аудиторії та взяти участь у Марші світової єдності. Українські судді від імені Верховного Суду вручили пану Джагдішу Ганді, засновнику та співкоординатору Конференції, пам'ятні українські сувеніри.

На завершення учасники провели пленарне засідання, на якому обговорили та прийняли Резолюцію.

Також Ганна Вронська та Олександра Яновська відвідали Високий суд штату Уттар-Прадеш – найвищий орган місцевої судової влади та Верховний суд Індії – найвищу судову інстанцію країни.