flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Верховного Суду взяли участь в обговоренні прав ув’язнених в ОРДЛО

19 листопада 2018, 12:30

13 листопада 2018 року відбувся круглий стіл «Ув’язнені Україною – утримувані в ОРДЛО. Права позбавлених волі, що залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу». У заході взяли участь суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Олександр Марчук і начальник правового управління (ІІІ) департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду Юрій Хім'як.

Учасники круглого столу обговорили правовий статус ув’язнених та механізми їх переміщення на підконтрольну Уряду України територію. Також приділили увагу питанням, що стосуються захисту прав визначеної категорії громадян, та їх подальшій долі після звільнення з установ відбування покарань на тимчасово непідконтрольній Уряду території.

Жваву дискусію викликали результати досліджень прав позбавлених волі, яких тримають під вартою в ОРДЛО, та заходи, яких вживає Уряд для повернення своїх громадян на територію України. Учасники круглого столу обговорили Проект Закону про врегулювання правового статусу осіб, стосовно яких порушено законодавство України про кримінальну відповідальність, кримінальне процесуальне, кримінально-виконавче законодавство України внаслідок збройної агресії, збройного конфлікту, тимчасової окупації території України.

Начальник правового управління (ІІІ) департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду наголосив, що питання щодо відновлення втрачених матеріалів кримінальних проваджень дуже важливе для розв’язання проблеми, пов’язаної з переміщенням ув’язнених, які перебувають в ОРДЛО. Юрій Хім'як також нагадав, що під час розгляду справи «Хлєбік проти України» Європейський суд з прав людини відзначив намагання Уряду України вживати заходів щодо врегулювання та побудови нового законодавства в умовах конфлікту як позитивні.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова зауважила, що в Україні не існує дієвих механізмів для комплексного розв’язання проблеми щодо повернення з ОРДЛО громадян, які відбувають покарання за рішеннями українських судів. І це дуже серйозна проблема, адже, за офіційними даними, на 1 листопада 2014 року в установах виконання покарань у Донецькій та Луганській областях перебувало понад 16 тис. осіб. Варто враховувати, що більшість із них опинилася на тимчасово непідконтрольних українському Уряду територіях. Як зазначила глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер, прогрес є, але незначний – з 2015 року до України було повернено близько 200 осіб.

При цьому до офісу Уповноваженого ВР України з прав людини постійно надходять звернення з проханнями повернути засуджених до України. Серед основних проблем, на які скаржаться ув’язнені, – неналежні умови тримання під вартою та їх невідповідність українському законодавству. Крім того, порушуються їхні права на охорону здоров’я та медичну допомогу.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко нагадала, що на сьогодні міжнародні партнери України не мають доступу до в’язниць у Луганську та Криму – умовно відкритими для них є лише заклади, розміщені на території Донецьку. Крім того, спілкування з ув’язненими дуже рідко відбувається у форматі індивідуальної бесіди. Отже, немає реальної можливості отримати об’єктивні дані щодо поводження, режиму та умов тримання ув’язнених на всій непідконтрольній Уряду України території.

Захід організовано Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.