flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Для суддів господарської юрисдикції провели семінар щодо фінансових спорів

19 листопада 2018, 10:54

13–14 листопада 2018 року у Києві відбувся семінар щодо застосування фінансового права для суддів господарської юрисдикції, організований за сприяння Програми розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США у координації з Верховним Судом.

У вітальному слові заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов наголосив на важливості та високій якості навчальних заходів, які проводяться у рамках цієї Програми. На його думку, постійне залучення фахових експертів суттєво підвищує конкуренцію у навчальному середовищі, що призводить і до покращення якості освіти загалом. «Про це свідчить низка семінарів, проведених за сприяння Програми розвитку комерційного права (CLDP), зокрема щодо питань інтелектуальної власності, корпоративних спорів тощо. Нинішній захід присвячений вирішенню фінансових спорів – це якість економіки, адже її розвиток залежить від руху фінансів. Саме тому в деяких країнах світу є навіть фінансові суди, окрема спеціалізація суддів, спеціалізація суддів залежно від суми спору, бо ціна помилки в таких питаннях має велике значення. Нам є чого повчитися у міжнародних фахівців, зокрема у присутнього поважного гостя – судді округу Колорадо (США) Томаса Б. МакНамара. А можливо, і він чогось повчиться у наших суддів?! Адже судова система України також має багаторічну історію та досвід, і якщо ми не перестаємо навчатися, то це є лише свідченням здорового розвитку системи, але не відсутності необхідних знань», – підкреслив Богдан Львов і побажав суддям корисного діалогу та набуття практичних знань, які підвищать їх конкурентоспроможність.

Модератор семінару, юрист Програми розвитку комерційного права (CLDP) Дмитро Скринька у вітальному слові підтвердив, що представники органів судової влади беруть активну участь у проектах зазначеної Програми з актуальних для них питань. У цьому контексті фінансова сфера на сьогодні є однією з провідних, де відбувається реформа. Тому, відгукуючись на побажання та пропозиції, які висловлювали, зокрема, і представники Верховного Суду, за його сприяння та підтримки Програма розвитку комерційного права (CLDP) і підготувала та імплементує нинішній захід.

Водночас експерт цієї Програми, суддя у справах про банкрутство округу Колорадо (США) Томас Б. МакНамара у своїх презентаціях детально зупинився на спорах і цікавих судових рішеннях за кредитними договорами, які траплялися в його практиці. Також він активно долучався до дискусії, цікавився національною практикою вирішення таких спорів та відповів на численні питання українських колег.

Суддя-спікер судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Юрій Чумак наголосив, що сталість судової практики є одним із пріоритетів оновленого Верховного Суду, вона забезпечить прогнозованість судових рішень і стабільність правового регулювання. Він виступив співмодератором заходу та презентував огляд судової практики вирішення спорів з фінансових питань Верховним Судом.

У ході семінару близько 40 суддів господарської юрисдикції з усіх регіонів мали можливість обговорити національну та американську специфіку вирішення фінансових спорів. За результатами заходу судді вирішили рекомендувати внесення певних змін до профільного законодавства.