flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пленум Верховного Суду обрав делегатів на з’їзд суддів

16 листопада 2018, 18:02

Пленум Верховного Суду 16 листопада 2018 року під час чергового засідання обрав делегатів на ХVІ позачерговий з’їзд суддів України. Ними стали:

– від Касаційного адміністративного суду Ірина Гончарова, Олександр Золотніков, Тетяна Стрелець,

– від Касаційного господарського суду Сергій Жуков, Лілія Катеринчук, Валерій Суховий,

– від Касаційного кримінального суду Микола Лагнюк, Вячеслав Наставний, Віктор Остапук,

– від Касаційного цивільного суду Алла Лесько, Віктор Стрільчук, Олег Ткачук.

Порядком денним Пленуму Верховного Суду було передбачено розгляд питання про звернення до Конституційного Суду України з конституційними поданнями щодо відповідності (конституційності) ч. 2 ст. 1, пунктів 7, 8, 9 ч. 1, п. 4 ч. 2 ст. 3 Закону України від 16 вересня 2014 року № 1682-VІІ «Про очищення влади» положенням статей 22, 38, 58, 61, 62 Конституції України.

Голова ВС Валентина Данішевська наголосила, що на розгляді Конституційного Суду України перебуває справа, яка охоплює аналогічні питання. Враховуючи зазначене, Пленум Верховного Суду визнав, що підстав для повторного звернення до Конституційного Суду України немає.

Крім цього Пленум ВС розглянув питання про звернення до Конституційного Суду України з конституційними поданнями  щодо відповідності (конституційності) ч. 3 ст. 13 Закону України від 20 листопада 2012 року № 5492-VI «Про єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» положенням статей 22, 32 Конституції України.

Пленум відмовив у зверненні до Конституційного Суду України із зазначеного питання, оскільки 19 вересня 2018 року Велика Палата Верховного Суду ухвалила рішення у зразковій справі №806/3265/17, в якому надала тлумачення ч. 3 статті 13 Закону України «Про єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

Порядок денний Пленуму ВС передбачав також розгляд питання про звернення до Конституційного Суду України з конституційним поданням щодо відповідності (конституційності) статті 3 Закону України від 14 серпня 2014 року № 1644-VII «Про санкції» положенням статті 8 Конституції України. Цей пункт був виключений із порядку денного, оскільки за словами Секретаря Пленуму Дмитра Луспеника, з цього питання продовжують надходити пропозиції та правові висновки, які необхідно опрацювати.

Крім цього Пленум Верховного Суду затвердив зміни до штатного розпису апарату Верховного Суду та ввів посаду першого заступника керівника апарату ВС.

Судді також вирішили доповнити п. 4.3.2 Тимчасових засад використання автоматизованої системи документообігу суду та визначення складу суду у Верховному Суді положенням про те, що Голова Верховного Суду не бере участі в розгляді справ Великою Палатою Верховного Суду, якщо предметом позову (скарги) в такій справі є дії чи бездіяльність Вищої ради правосуддя.

На засіданні Пленум Верховного Суду прийняв постанову, якою погодив посадові інструкції, затверджені наказом керівника апарату Верховного Суду від 12 червня 2018 року № 76-ОД «Про затвердження посадових інструкцій помічника Голови Верховного Суду, помічника заступника Голови Верховного Суду, помічників голів і заступників голів касаційних судів, помічників суддів».

Пленум Верховного Суду також прийняв рішення про звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Вищої ради правосуддя щодо неприйнятності проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (реєстраційний № 9258 від 1 листопада 2018 року) щодо виключення із Закону положення про підвищення посадових окладів суддів.