flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КГС ВС розглянули актуальні питання щодо господарського судочинства

12 листопада 2018, 18:00

12 листопада 2018 року у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду за програмою Національної школи суддів України (НШСУ) розпочалася підготовка для підтримання кваліфікації суддів місцевих господарських судів.

Вітальною промовою захід відкрили заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов і ректор НШСУ Микола Оніщук.

У рамках навчальної підготовки суддя КГС ВС Людмила Стратієнко прочитала лекцію «Особливості розгляду корпоративних спорів». Лектор ознайомила присутніх з актуальними питаннями практики розгляду корпоративних спорів КГС ВС та Великої Палати ВС. Окрему увагу приділено обговоренню похідного позову, акцентовано увагу на тому, що позивачем за таким позовом завжди є юридична особа.

Жваву дискусію викликало обговорення законодавчої заборони розгляду справ у спорах, які виникають з корпоративних відносин, та спорах з правочинів щодо корпоративних прав (акцій) у спрощеному провадженні. Лектор наголосила на тому, що розгляд відповідної категорії спорів у спрощеному провадженні є звуженням процесуальних прав сторони та істотним порушенням норм процесуального права. Свою позицію суддя проілюструвала на прикладі постанови КГС ВС у справі № 925/1476/17.

Крім того, Людмила Стратієнко звернула увагу слухачів на спори, пов’язані з реалізацією прав на обов’язковий викуп акцій товариством, навівши як приклад постанови КГС ВС у справах № 914/940/17, № 923/415/17, та на питання, пов’язані з примусовим викупом акцій власником домінуючого пакета акцій. Суддя КГС ВС наголосила, що під час розгляду відповідних спорів особливу увагу слід приділяти встановленню факту існування підстав для проведення процедури обов’язкового викупу, а також визначенню справедливої ціни акцій.

 Під час навчальної програми суддівська аудиторія розгляне низку актуальних питань, зокрема щодо здійснення судового провадження під час розгляду справ у суді першої інстанції за приписами ГПК України, застосування основних приписів земельного законодавства при розгляді справ господарськими судами; зобов’язального права та зобов’язальних правовідносин;  господарського договірного права; практики застосування законодавства про банкрутство; проблемних питань доказування в господарському судочинстві та формалізації електронних доказів у господарському процесі; застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і практики Європейського суду з прав людини в господарському судочинстві.