flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Незаконне зберігання прекурсорів в особливо великих розмірах для виготовлення психотропних речовин є корисливим злочином – Верховний Суд

09 листопада 2018, 10:00

Призначивши особі додаткове покарання у виді конфіскації майна за незаконне зберігання прекурсорів в особливо великих розмірах, спрямоване на подальше їх використання для виготовлення психотропних речовин, тобто на отримання у перспективі матеріальних благ, суд учинив правильно, оскільки зазначений злочин був учинений з корисливих мотивів.

Про це йдеться в постанові колегії суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, яка розглянула касаційну скаргу прокурора на вирок місцевого та ухвалу апеляційного судів.

Так, згідно із судовим рішенням суду першої інстанції чоловік був засуджений за ч. 3 ст. 311 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів) та ч. 1 ст. 317 Кримінального кодексу України (організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) до позбавлення волі строком на 5 років з конфіскацією всього належного йому майна. Апеляційний суд залишив вирок місцевого суду без змін.

У касаційній скарзі прокурор зазначив, зокрема, про те, що злочин, передбачений ч. 3 ст. 311 КК України, є некорисливим, а тому особі не може бути призначено таке додаткове покарання, як конфіскація майна.

Колегія суддів ККС ВС дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав. Відповідно до вимог ч. 1 ст. 59 КК України покарання у виді конфіскації майна полягає в примусовому безоплатному вилученні у власність держави всього або частини майна, яке є власністю засудженого. Конфіскація майна встановлюється за тяжкі та особливо тяжкі корисливі злочини й може бути призначена лише у випадках, спеціально передбачених в Особливій частині цього Кодексу.

Користь (корисливі спонукання, корисливий мотив) у законодавстві про кримінальну відповідальність розуміють як бажання винного одержати внаслідок вчинення злочину матеріальні блага для себе чи інших осіб, отримати або зберегти певні майнові права, уникнути матеріальних витрат, досягти іншої матеріальної вигоди.

Місцевий суд визнав доведеним, що чоловік незаконно зберігав прекурсори в особливо великих розмірах з метою їх подальшого використання для виготовлення психотропних речовин, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 311 КК України. Таким чином, незаконне зберігання прекурсорів в особливо великих розмірах було спрямоване на отримання матеріальних благ особи в майбутньому.

Отже, зробив висновок ВС, у діях засудженого, який вчинив згаданий злочин, був наявний саме корисливий мотив, а тому рішення суду про застосування до нього додаткового покарання у виді конфіскації майна – правильне.

Про подробиці можна дізнатися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/76381540.