flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер КГС ВС Юрій Чумак взяв участь у Legal Real Estate Forum

01 листопада 2018, 12:03

31 жовтня 2018 року видання «Юридическая практика» вперше провело Legal Real Estate Forum.

Власники і топ-менеджмент бізнес-структур, керівники юридичних департаментів та служб безпеки великих вітчизняних компаній, партнери провідних юридичних фірм, представники профільних асоціацій, міністерств і відомств, законодавчої та судової влади зібралися для обговорення правових аспектів ринку нерухомості.

У ході заходу учасники проаналізували стан ринку нерухомості в Україні, його основні індикатори і вектори ділової активності, сьогодення та майбутнє комерційної нерухомості і перспективи подальшого розвитку сфери житлової нерухомості в Україні та ін.

Суддя-спікер судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Юрій Чумак виступив з доповіддю в рамках завершальної сесії Legal Real Estate Forum, присвяченої питанням врегулювання конфліктів у зазначеній сфері.

Він розповів про підходи до розмежування юрисдикції у спорах про оскарження рішень органів місцевого самоврядування щодо земельних питань. Так, Юрій Чумак повідомив, що Велика Палата ВС дійшла висновку, що оскарження рішення органу місцевого самоврядування про затвердження грошової оцінки земель так само, як і оскарження витягу Держгеокадастру з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель, належить до адміністративних спорів. Також було зазначено, що відповідно до нової позиції Великої Палати ВС можуть окремо оскаржуватися рішення суб’єкта  владних повноважень у сфері земельних відносин, якщо за результатами реалізації такого рішення у фізичної або юридичної особи виникло право цивільне й спірні відносини, на яких ґрунтується позов, мають приватноправовий характер.

Суддя-спікер КГС ВС також презентував судову практику вирішення спорів, що виникають із земельних відносин, зокрема щодо оренди землі, переходу прав на землю, використання земельних ділянок без належних правовстановлюючих документів.

Юрій Чумак детально зупинився на проблемних питаннях поновлення договору оренди землі (ст. 33 Закону України «Про оренду землі»); переходу права на землю в порядку ст. 120 ЗК України та ст. 377 ЦК України; стягнення збитків за користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів; землі під тимчасовими спорудами; розірвання договору оренди землі, зокрема щодо невиконання умов про забудову і под.