flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КГС ВС обговорили питання захисту авторських і суміжних прав

26 жовтня 2018, 19:26

25 жовтня 2018 року у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду з ініціативи представників видавців музичних творів та учасників ринку авторських і суміжних прав відбулася зустріч із суддями судової палати КГС ВС для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством. Захід ініційовано з метою обговорення змін, внесених до Закону України «Про авторське право і суміжні права» з набранням чинності Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав».

У ході зустрічі заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов зазначив, що у всьому світі спостерігається значний інтерес до створення суду з інтелектуальної власності, винятком не стала й Україна. Крім того, специфіка вирішення спорів вимагає відповідної кваліфікації і фахової підготовки. Очільник КГС ВС висловив сподівання, що за результатами конкурсу до нового IP-суду вдасться відібрати найкращих спеціалістів, а також після конкурсу до ВС розширити палату для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності КГС ВС.  

У контексті забезпечення єдності судової практики Богдан Львов наголосив, що Верховний Суд відіграє найголовнішу роль в усуненні неоднакових і суперечливих підходів до вирішення судами спорів, у тому числі пов’язаних із захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності. Він зазначив, що Верховний Суд приділяє значну увагу забезпеченню єдності судової практики: «Має бути усталеність практики, певна прогнозованість та прозорість судових рішень. Принцип простий: якщо є певна практика, яка не влаштовує представників однієї зі сторін у справі і вони зможуть переконати колегію суддів у власній правоті, то ця колегія суддів не пов’язана попередніми рішеннями і може відправити справу в деяких випадках навіть до Великої Палати».

Секретар судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством КГС ВС Володимир Селіваненко проаналізував зміст Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав».

Зокрема, він розповів про запровадження нового порядку визначення розміру компенсації за порушення авторського права або суміжних прав. Водночас, якщо для суду раніше був визначальний орієнтир розміру компенсації (від 10 до 50 000 мінімальних заробітних плат), то тепер його немає, базою для формування розміру компенсації стала сума винагороди або комісійні платежі, які були б сплачені, якби порушник звернувся із заявою про надання дозволу на використання оспорюваного авторського права або суміжних прав. У зв’язку з цим постає питання, як визначати відповідну суму винагороди або комісійних платежів у разі відсутності договору між правовласником авторського права та/або суміжних прав і порушником таких прав.

На переконання Володимира Селіваненка, якісна робота спеціалізованої палати КГС ВС забезпечить сталість та єдність судової практики, що в результаті зміцнить принцип правової визначеності, який є одним із головних елементів верховенства права.

Під час зустрічі судді КГС ВС відповіли на численні запитання учасників заходу щодо визначення розміру та порядку стягнення компенсації за порушення авторських та суміжних прав, призначення й проведення судових експертиз.