flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зустрілася з міжнародними експертами

26 жовтня 2018, 10:01

25 жовтня 2018 року у Верховному Суді відбулася зустріч Голови Верховного Суду з представниками проекту «Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін».

Міжнародний експерт з питань адміністрування судів, суддя, заступник голови Амстердамського окружного суду, член правління суддів Естер де Рой розповіла про діяльність проекту «Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін».
«Головна мета проекту – посилення суддівського корпусу за рахунок суддівського самоврядування. Ми спілкувалися із суддями та представниками адвокатури в Україні і можемо констатувати, що проблема непередбачуваності судової практики в Україні існує в усіх інстанціях», – зазначила Естер де Рой.

Експерт сказала, що коли прийшла працювати в судову систему суддею, то також зіткнулася з проблемою відсутності єдності судової практики. Тоді й виникла ідея розробляти загальні правила (guidelines) .

Guidelines - це встановлені з метою забезпечення єдності судової практики правила та обов’язки, які не суперечать закону та встановлені суддями для суддів. Ці правила в Голландії були уніфіковані для судів усіх інстанцій, включаючи Верховний суд.
Естер де Рой зазначила, що такі правила можуть зробити судову практику більш передбачуваною, тому вона хоче поділитися досвідом і в Україні. Для цього на базі проекту «Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін» було створено робочу групу, яка зараз активно впроваджує ідею в життя.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зауважила, що варто дуже уважно ставитись до написання цих правил, щоб Guidelines не перетворились до примушування суддів виносити конкретні рішення в певних категоріях справ.

Також Валентина Данішевська розповіла, що Верховний Суд активно працює над тим, щоб в Україні була єдність і сталість судової практики. Для цього перед початком роботи нового Верховного Суду на Пленумі було створено робочі групи із:
- стратегії забезпечення єдності судової практики;

- стандартів структури судового рішення;

- антикорупційної програми;

- менеджменту та комунікацій.

«Наприклад, було розроблено новий стандарт судового рішення. Він не суперечить вимогам законодавства, не є обов’язковим, однак має більш сучасні підходи до свого формату. Ми запропонували суддям нову форму рішення, і більшість із них використовують саме її», – сказала Голова Верховного Суду.

Валентина Данішевська також повідомила, що нещодавно була презентована книга, яка допоможе суддям розглядати справи у сфері інтелектуальної власності. Над цією книгою працювали судді Вищого господарського суду і міжнародні експерти протягом кількох років. У книзі зазначені конкретні практичні поради для правильного вирішення справ у сфері інтелектуальної власності. Книга загальнодоступна, тому й адвокати можуть з нею ознайомитися і зробити певний прогноз у певній категорії справ, що і посприяє єдності судової практики.

Наприкінці зустрічі Валентина Данішевська та представники проекту «Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін» домовилися про подальшу співпрацю.

Участь у заході також взяли радник з питань верховенства права у регіональному представництві Консультативної місії Європейського Союзу в Одесі Саймон Ван Дер Шенк, суддя Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області, координатор проекту «Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін» Тетяна Шевиріна, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар і провідний консультант цього відділу Артем Ніколаєнко.