flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС Надія Стефанів взяла участь в обговоренні проблем доступ до правосуддя жінок, постраждалих від насильства

25 жовтня 2018, 11:49

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів взяла участь у роботі регіональної конференції на тему «Доступ до правосуддя жінок, постраждалих від насильства», яка проходила 18–19 жовтня 2018 року у м. Страсбурзі (Франція).

Захід відбувся в рамках Регіонального проекту Ради Європи «Зміцнення доступу до правосуддя жінок, постраждалих від насильства, в шести країнах Східного партнерства». Метою конференції стало обговорення заходів і практичних дій для поглиблення розуміння застосування стандартів Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція). Учасників також ознайомили із серією практичних інструментів, розроблених для юристів протягом цього року в межах Проекту.

Серед обговорених проблем – наявність гендерних стереотипів та упереджень, які досі існують у суспільстві. Водночас представники української делегації зазначили, що  Україна активно імплементує стратегію РЄ щодо гендерної рівності на 2018–2023 роки – надані рекомендації включають до національних нормативно-правових актів, котрі регулюють питання гендерної рівності в Україні. Крім того, серед населення регулярно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу, яка охоплює семінари, тренінги, круглі столи щодо запобігання та протидії усім видам насильства та подолання гендерного дисбалансу. Також змінено підготовку фахівців, які надають безоплатну правову допомогу.

Представники Ради Європи надали схвальну оцінку Україні щодо впровадження стандартів Стамбульської конвенції для забезпечення доступу до правосуддя жінок, які потерпіли від насильства.

Учасниками конференції стали представники органів судової влади, навчальних інституцій підготовки суддів та прокурорів, органів гендерної рівності з шести країн Східного партнерства (Азербайджану, Вірменії, Грузії, Республіки Молдова, України та Білорусі), експерти РЄ та представники Секретаріату РЄ.