flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду взяли участь у VI Щорічному форумі юрисконсультів

25 жовтня 2018, 10:57

24 жовтня 2018 року видання «Юридическая практика» провела VІ Щорічний форум юрисконсультів (Форум), який вже традиційно став майданчиком для обміну досвідом юрисконсультів, представників органів державної влади, суддів, юристів-практиків, партнерів та керівників юридичних департаментів провідних українських і міжнародних юридичних, консалтингових та аудиторських компаній.

Спеціалізований захід проходив у форматі кількох тематичних сесій, в роботі яких взяли участь судді Верховного Суду.

Так, у межах другої сесії «Корпоративні новації» з новими правовими позиціями Верховного Суду в корпоративних спорах виступила суддя – секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Ганна Вронська. Вона нагадала, що в нових процесуальних кодексах встановлено низку запобіжників для бізнесу: по-перше, корпоративні спори можуть розглядатися лише господарськими судами. По-друге, будь-які корпоративні спори стосовно корпоративних прав, акцій, часток тощо розглядаються виключно за місцем знаходження самої компанії, що фактично унеможливить розпорошення значної кількості судових справ по всій країні. По-третє, корпоративні спори не можуть розглядатися у спрощеному провадженні, і це дає можливість компаніям (або акціонерам, або учасникам) використовувати весь потужний механізм судового захисту, який передбачений новою редакцією ГПК України. «Спори не можуть бути передані на розгляд третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу, крім випадків, які прямо передбачені в ГПК. Також ГПК встановлені спеціальні вимоги щодо застосування заходів забезпечення позову в корпоративних спорах», – зауважила суддя КГС ВС. За її словами, основною метою таких змін є посилення захисту прав власників.

Також Ганна Вронська детально проаналізувала постанови Верховного Суду в корпоративних спорах і зупинилася на питаннях захисту прав учасника ТОВ на мирне володіння своїм майном (часткою у статутному капіталі), обов’язку акціонерного товариства проводити щорічні загальні збори акціонерів, форми надання учаснику інформації про діяльність ТОВ, захисту прав учасника ТОВ на отримання дивідендів та деяких процесуальних особливостях розгляду корпоративних спорів.

Підсумовуючи, суддя КГС ВС порадила учасникам Форуму належним чином викладати свої позовні вимоги і доводити свою позицію в судах першої та апеляційної інстанцій, адже суд не шукає істини, а є арбітром і зважає лише на найпереконливіші аргументи.

Суддя-спікер КГС ВС Юрій Чумак у межах секції «Договірні відносини» висвітлив правові позиції Верховного Суду у справах, пов’язаних з виконанням договірних зобов’язань. Зокрема, він зосередився на укладанні, зміні, виконанні, припиненні, визнанні недійсними договорів. За словами судді-спікера КГС ВС, Верховний Суд зробив багато відступів від раніше усталеної практики у питаннях кредитних і земельних відносин. Водночас практика щодо договірних відносин загалом суттєво не змінилася.

Крім того, Юрій Чумак проаналізував конкретні правові позиції судової практики, зокрема, питання укладання договору він проілюстрував постановою КГС ВС від 27 серпня 2018 року (справа № 916/43/18); відносно строку вступу в силу договору – постановою КГС ВС від 11 вересня 2018 року (справа № 904/10371/17 (2); питання внесення змін в договір – постановою КГС ВС від 28 лютого 2018 рові (справа № 916/1357/16) і под.

На думку Юрія Чумака, дуже часто адвокати виписують правові позиції, тому він звернувся до присутніх: «Ви самі можете формулювати правові позиції, якщо вони обґрунтовані. Бо якщо правова позиція ВС вже сформована, то це не означає, що ви не можете обґрунтувати свою, адже справа ще може бути  передана на розгляд Великої Палати ВС».

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олександр Прокопенко у межах секції «Судове представництво» розповів про підходи судів до компенсації витрат на правову допомогу на прикладах із судової практики. Зокрема, він поділився перебігом так званої справи «Родовід Банку», коли представникам одного адвокатського об’єднання довелося відстоювати право на отримання багатомільйонної суми гонорару за одним договором про надання правової допомоги відразу в кількох судових процесах. При цьому суддя ВП ВС нагадав, що в новому процесуальному законодавстві всі норми, які регулюють питання компенсації витрат на правову допомогу, були уніфіковані. Крім того, з 15 грудня минулого року втратило силу законодавство, яке встановлювало граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу у цивільних та адміністративних справах.

Судді Верховного Суду відповіли на численні проблемні питання учасників Форуму.