flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Києві відбулася конференція, присвячена питанням дисциплінарної відповідальності суддів та прокурорів

23 жовтня 2018, 15:41

Судді Верховного Суду взяли участь у заході, спрямованому на пошук відповідей на виклики й проблемні питання, пов’язані з дисциплінарною відповідальністю суддів та прокурорів в Україні.

Олександра Яновська, суддя Великої Палати Верховного Суду, виступила з доповіддю, окресливши тенденції та категорії справ, які перебувають на розгляді у Верховному Суді, стосовно окремих аспектів дисциплінарного провадження щодо прокурорів.

Діяльність Великої Палати ВС спрямована на стабільність і передбачуваність судової практики, тому варто звернути увагу на висновки й узагальнення практики, які вже формуються, зазначила Олександра Яновська. На сьогодні простежується певна нормативна неврегульованість процедури оскарження дій і рішень Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, яка передбачає можливість звернення як до Вищої ради правосуддя, так і до Верховного Суду. З огляду на це законодавство і судова практика мають бути приведені у відповідність до міжнародних стандартів.

Інша категорія справ охоплює розмежування і подекуди конкуренцію видів відповідальності, коли йдеться про кримінальні правопорушення працівників прокуратури. У такому разі паралельно з притягненням до кримінальної відповідальності розпочинається дисциплінарне провадження стосовно таких працівників прокуратури. Нюанс полягає в тому, що матеріали негласних слідчих (розшукових) дій, які належать до кримінального провадження, стають основою дисциплінарної справи та службової перевірки. У такій ситуації вбачаються певні негативні наслідки як для судового розгляду кримінальної справи і притягнення до кримінальної відповідальності, так і для дисциплінарного провадження, наголосила суддя Великої Палати.

До обговорення питань щодо розмежування дисциплінарної та кримінальної відповідальності суддів та прокурорів, прийняття дисциплінарних скарг до розгляду, перевірки викладених у скарзі фактів неправомірної поведінки, розгляду і прийняття рішень у дисциплінарних справах, а також питань, пов’язаних з реалізацією рішень КДКП та уніфікацією практики дисциплінарних органів і практики Верховного Суду долучилися судді Верховного Суду.

Учасники висловилися з приводу забезпечення професійної незалежності та справедливих прозорих єдиних підходів до притягнення суддів і прокурорів до дисциплінарної відповідальності та ролі ВРП, КДКП і Верховного Суду в цьому процесі. Спікери ознайомили із міжнародним досвідом, європейськими стандартами й судовою практикою ЄСПЛ стосовно притягнення суддів і прокурорів до дисциплінарної відповідальності та поділилися провідною практикою дисциплінарних органів Португалії, Румунії і США.

Під час заходу було вирішено розробити експертні рекомендації для вдосконалення практики щодо притягнення суддів і прокурорів до дисциплінарної відповідальності та внесення законодавчих змін.

Міжнародну конференцію організували Вища рада правосуддя за підтримки Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» та проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції» у партнерстві з Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів.