flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС обговорили питання щодо співпраці з представниками Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

18 жовтня 2018, 15:03

12 жовтня голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко та судді Володимир Король і Олександр Марчук зустрілися з представниками Моніторингової місії Організації Об’єднаних Націй з прав людини в Україні: головою місії Фіоною Фрейзер, спеціалістами з прав людини Евою Шмідт і Сергієм Курносенком.

Учасники заходу зібралися, щоб обговорити чергову доповідь (за період 16 травня − 15 серпня 2018 року) управління Верховного комісара ООН з прав людини щодо ситуації з правами людини в Україні та окреслити напрями майбутньої співпраці для вирішення проблемних питань.

Фіона Фрейзер розповіла про діяльність місії в Україні та привернула увагу до трьох висновків, зроблених у доповіді, які стосуються розгляду кримінальних проваджень, пов’язаних із конфліктом на сході України:

1) небезпека укладення угод про визнання винуватості під тиском, зокрема із застосуванням катувань, жорстокого поводження;

2) відправлення правосуддя за відсутності обвинувачених (у порядку спеціального розслідування);

3) тиск на суддів з боку прокуратури.

«Такі факти в нас теж викликають занепокоєння. В непрості для країни часи без підтримки міжнародної спільноти не обійтися, тому ми сподіваємося, що спільними зусиллями вдасться вирішити згадані проблеми», − наголосив Станіслав Кравченко.

Він повідомив присутнім про труднощі, що виникають на практиці із застосуванням інституту угод про визнання винуватості та заочного кримінального провадження, й розповів, які шляхи їх подолання знаходить ВС.

Стосовно тиску на суддів з боку прокуратури голова ККС ВС зазначив таке: на сьогодні є більше 500 випадків, коли після прийняття судового рішення прокурор ініціює внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей щодо суддів про вчинення ними кримінальних правопорушень за ст. 375 Кримінального кодексу України (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови).

«Як боротися з цим явищем? За допомогою органів суддівського самоврядування, в тому числі й Ради суддів України, ми намагалися привернути увагу суспільства до цього питання. Про це багато говорилося, однак ситуація поки що кардинально не змінилася. Думаю, незабаром зміни все ж настануть», − висловив сподівання Станіслав Кравченко.

За його словами, один із судів першої інстанції постановив виправдувальний вирок щодо судді, якому не було сформовано конкретного обвинувачення (фактично воно ґрунтувалося на припущеннях). Апеляційний суд залишив таке рішення без змін. За результатами касаційного перегляду виправдувальний вирок залишився в силі.

Таким чином, на думку Станіслава Кравченка, ВС сформував позицію, якою можуть керуватися всі суди: безпідставне обвинувачення не має права на існування.

За результатами зустрічі судді ВС та представники Моніторингової місії домовилися про подальшу співпрацю. Зокрема, сторони запланували обговорити висновки та рекомендації, сформовані місією, щодо відправлення правосуддя у кримінальних провадженнях, пов’язаних із конфліктом на сході України.