flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівники підрозділів апарату Верховного Суду оволодівали практичними навичками профілактики професійного вигорання

16 жовтня 2018, 18:33

Світ постійно змінюється. Виникають нові уявлення й погляди, нові питання, які потребують сучасного розуміння й вирішення. Однією з ключових проблем сучасності є проблема професійного вигорання особистості. Про це говорили на семінарі для керівників структурних підрозділів апарату Верховного Суду «Профілактика емоційного вигорання особистості керівника».

Захід відбувся 12 жовтня 2018 року за програмою Національної школи суддів України та за підтримки Програми реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату Касаційного цивільного суду у складі ВС Віктор Капустинський у вітальному слові, зокрема, зазначив, що рутинна робота й велике навантаження впливають на емоційний стан працівників апарату ВС. Та, незважаючи на це, працівники повинні відчувати свою користь, бачити власні досягнення і перспективи.

Віктор Капустинський подякував НШСУ та програмі USAID за організацію семінару, а також привітав усіх присутніх. «Ми раді бачити колег з Касаційного цивільного суду, з інших касаційних судів, тому що ми єдині, ми – апарат Верховного Суду», – сказав він.  

До уваги було запропоновано теми «Психологічні аспекти професійного вигорання працівника суду» та «Шляхи запобігання професійному вигоранню. Розвиток емоційної компетентності особистості керівника».

Лекції на семінарі прочитав провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів НСШУ, кандидат психологічних наук Андрій Маслюк.

Зокрема, доповідач звернув увагу, що у США на подолання наслідків професійного вигорання, пов’язаних зі здоров’ям, щороку витрачається понад 300 млрд. доларів. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визнала, що синдром емоційного вигорання – проблема, яка потребує медичної уваги. Щодо ситуації з хронічною втомою, пов’язаною з професійною діяльністю в Україні, ситуація, на жаль, невтішна. Наприклад, хронічна втома є наслідком значної кількості аварій на дорогах України серед водіїв-далекобійників.

Психолог зазначив, що кожному працівнику необхідно: знати прояви професійного вигорання; вміти допомагати собі і, за необхідності, звертатися до кваліфікованих спеціалістів; вміти розраховувати і обдумано розподіляти навантаження. Для уникання ефекту «вигорання» дуже важливо дозувати свою працю і вміти вчасно її закінчити.

Наприкінці семінару учасники зазначили, що зустріч була позитивною, приємною, комфортною та пізнавальною. За словами юридичного радника програми USAID «Нове правосуддя» Сергія Сученка, захід показав, що проблема, яка обговорювалася на семінарі, є актуальною. А начальник відділу підготовки працівників апаратів судів  Національної школи суддів України Віктор Лисак висловив сподівання, що корисні знання, якими поділився викладач НСШУ, знадобляться слухачам у повсякденному житті.

Після підбиття підсумків семінару його учасникам вручили сертифікати.