flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ВС узяли участь у семінарі щодо боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму

16 жовтня 2018, 12:15

11–12 жовтня 2018 року суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Голубицький і начальник відділу єдності правових позицій правового управління (ІІІ) департаменту аналітичної та правової роботи апарату Верховного Суду Геннадій Зеленов узяли участь у роботі міжнародного науково-практичного семінару «Боротьба з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму: ризики, виклики та досягнення».

На заході відбулася презентація висновків Звіту про взаємну оцінку в рамках 5-го раунду оцінки України Комітетом Ради Європи MONEYVAL: ефективність і технічна відповідність.

У процесі роботи учасники обговорили проблемні питання та перспективи  кримінальних проваджень, відкритих у зв’язку з відмиванням злочинних доходів та фінансуванням тероризму особами, котрі не були залучені до вчинення предикатного злочину (т.з. відмивання доходів третіми особами), відмивання доходів особою, яка брала участь у вчиненні предикатного злочину (т.з. самовідмивання), відмивання доходів за наявності предикатного злочину, вчиненого за кордоном.

Особливу увагу приділили перспективам притягнення до кримінальної відповідальності в Україні за окреме (автономне) відмивання доходів, яке означає, що переслідування злочинів, пов’язаних із відмиванням злочинних доходів має здійснюватися без необхідності переслідування предикатного злочину.

На сьогодні це особливо актуально, зокрема, у випадках, коли недостатньо доказів вчинення конкретного предикатного злочину, та в ситуаціях відсутності територіальної юрисдикції щодо розслідування предикатного злочину.

На заході наголошувалося, що сучасні європейські практики розслідування т.з. автономного відмивання злочинних доходів ґрунтуються на сукупності непрямих та інших доказів, які лежать в основі обвинувачення.

Учасники семінару працювали також у групах, розглядаючи конкретні справи, пов’язані з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, і відповідали на запитання. Упродовж цієї роботи були проаналізовані кращі практики та останні тенденції у розслідуванні злочинів, пов’язаних з відмиванням злочинних доходів і фінансуванням тероризму.

Захід організували Державна служба фінансового моніторингу України, Організація з безпеки і співробітництва в Європі та Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу в Україні.