flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Ми втратили відчуття, що в суддів, прокурорів та адвокатів одна мета – забезпечення прав людини», – Станіслав Кравченко

21 вересня 2018, 15:00

21 вересня голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко взяв участь у спільному засіданні Ради суддів України, Ради прокурорів України, Національної асоціації адвокатів України, асоціацій, спілок та інших представницьких органів адвокатської спільноти, Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини.

«Для кожного в цьому залі формат зібрання є незвичним. Наскільки він буде ефективним, дізнаємося за його результатами. Але очевидно, що настав той час, коли потрібно рухатися в напрямку вирішення проблем, які виникають в системі правосуддя, та узгоджувати свої дії», – сказав Станіслав Кравченко.

За його словами, сьогодні стали ще більш гострими та актуальними питання щодо розумних строків розгляду справ. «На жаль, як свідчить статистика, фактично ми виходимо на рівень до 2012 року, коли був прийнятий новий Кримінальний процесуальний кодекс України. Завдяки прийняттю цього Кодексу завантаженість слідчих ізоляторів, у яких особи утримуються під вартою, вдалося зменшити на третину, а потім – і на більше. Зараз ми знову повертаємося до тих показників, які були раніше», – зауважив голова ККС у складі ВС.

Він нагадав про ситуацію, яка нині склалася в судах: великий кадровий дефіцит. За словами Станіслава Кравченка, ні для кого не секрет, що в деяких судах в Україні взагалі немає суддів, тому розглянути в розумні строки клопотання щодо обрання запобіжного заходу, у тому числі й щодо тримання під вартою, інколи просто нікому.

«Ми активно працюємо над вирішенням питання розгляду справ у розумні строки. З того часу, як розпочав процесуальну діяльність Верховний Суд – з 15 грудня 2017 року, ми поставили за мету в найкоротші строки врегулювати питання про передачу та розгляд справ, що надійшли до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Водночас ВС розглядає справи, які надійшли вже безпосередньо до нього», − наголосив голова ККС ВС.

Станіслав Кравченко розповів, що на сьогодні вже багато справ – 2018 року. Тобто фактично ККС ВС працює досить ефективно, але проблеми все ж таки залишаються на рівні місцевих та апеляційних судів.

«На жаль, на певному етапі ми втратили відчуття, що в суддів, прокурорів та адвокатів хоча й різні функції, та все ж одна мета − забезпечення прав людини в судовому процесі», − зазначив доповідач.

На думку Станіслава Кравченка, щоб кінцевим результатом судового процесу було судове рішення, яке сприймалося всіма, потрібно до цього докладати спільних зусиль. Це і є ціллю сьогоднішньої розмови. А говорити, зазначив він, є про що. Наприклад, про те, що розгляд великої кількості проваджень відкладається у зв'язку з неявкою як прокурорів, так і захисників. Ця проблема є не тільки в місцевих та апеляційних судах, а й у ВС. Так, у ККС ВС порівняно з судами нижчих інстанцій не така велика кількість проваджень, установа розташована у центральній частині столиці, тут чудова транспортна розв'язка, під час розгляду проваджень використовується відеоконференцзв'язок. «Але в нас досить рідко з першого разу розглядається провадження», – звернув увагу голова ККС ВС.

Турбує і ситуація, що складається з прийняттям судових рішень, які не подобаються одній чи другій стороні. Через це поширеним стало внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей щодо суддів про вчинення ними кримінальних правопорушень за ст. 375 Кримінального кодексу України (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови). Цим фактично підривається суть рішень суду. Тому інколи суддям доводиться ходити на допити, навіть пояснювати слідчим, чому прийняв саме таке рішення, хоч однією із засад забезпечення незалежності суддів є прийняття рішення в нарадчій кімнаті. Є проблема також у тому, що іноді сторони у справі самі визначають, яке рішення суду законне, а яке – ні.

Зараз, за словами Станіслава Кравченка, держава пішла на серйозні кроки щодо перезавантаження судової системи. Так, відбувся відкритий конкурс на посади до ВС, а нині розпочався другий конкурс до найвищого судового органу та до інших судів. Тим більше доступ до посади суддів ВС отримали адвокати та науковці.

«Мета нашого зібрання – поговорити в колі суддів, адвокатів та прокурорів відверто про те, як рухатися далі, у кого яке бачення щодо вирішення озвучених питань», − резюмував Станіслав Кравченко і побажав присутнім плідної та результативної роботи.