flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Важливою гарантією справедливого судочинства є забезпечення гендерного балансу в суддівському середовищі», − Надія Стефанів

19 вересня 2018, 17:56

19 вересня суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів узяла участь у Щорічній нараді Організації з безпеки та співробітництва в Європі  (ОБСЄ) з огляду виконання зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі, яка проходить 10−21 вересня 2018 року у Варшаві (Польща).  

Надія Стефанів була одним зі спікерів на сесії «Жінки в системі правосуддя: представництво жінок в інститутах системи правосуддя та його вплив на результати правосуддя». Вона виступила з доповіддю «Вплив жіночого представництва серед суддів на результати судового провадження».

Під час зустрічі представники Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, експерти з різних країн обговорювали питання гендерної рівності в системі правосуддя.

Учасники заходу звернули увагу на те, що в багатьох державах в органах поліції та прокуратури, в судах і в пенітенціарних установах жінок – меншість. А згідно з останніми дослідженнями недостатнє представництво жінок в судовій системі має суттєвий вплив на неупередженість судових рішень, зокрема тих, що стосуються захисту прав жінок.

Для прикладу Надія Стефанів навела дані Державної судової адміністрації України, згідно з якими гендерний склад місцевих і апеляційних судів в Україні є таким: 50,1% жінок та 49,9% чоловіків. У Верховному Суді – 54% чоловіків та 46% жінок. Крім того, у своєму виступі вона акцентувала увагу на тому, що вперше в історії нашої держави найвищий суд в системі судоустрою очолила жінка – Валентина Данішевська.

Суддя ККС у складі ВС погодилася, що гендерна стереотипізація ставить під сумнів неупередженість судових процедур та рішень судів. Тому необхідно докладати максимум зусиль для подолання негативного впливу цього явища на ухвалення судових рішень.

«Важливою гарантією справедливого судочинства є забезпечення гендерного балансу в суддівському середовищі. Тому усунення стереотипів у системі правосуддя – вагомий крок у досягненні рівності та справедливості для жертв та постраждалих», − наголосила Надія Стефанів.

Також суддя Верховного Суду зауважила, що у певній категорії справ (торгівля людьми, домашнє насильство, злочини щодо дітей) судові рішення, ухвалені жінками, вирізняються детальнішим дослідженням доказів та їхньою оцінкою, що, безумовно, впливає на справедливість судового рішення.