flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КГС ВС взяли участь у роботі Good Governance Forum 2018

14 вересня 2018, 09:40

12 вересня 2018 року відбувся Good Governance Forum (Форум з питань належного врядування), організований Aspen Institute Kyiv спільно з координатором проектів ОБСЄ в Україні.

Захід зібрав відомих правників, міжнародників, суддів, урядовців, науковців і парламентарів з метою обміну поглядами та ідеями щодо стратегії боротьби з корупцією, імплементації передового міжнародного досвіду забезпечення належного та ефективного врядування, розробки і реалізації механізмів вирішення проблем інститутів громадянського суспільства.

У роботі Форуму взяли участь суддя – секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Ганна Вронська та суддя КГС ВС, голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції та врегулювання конфлікту інтересів РСУ Єгор Краснов.

Спікер Форуму – суддя КГС ВС Ганна Вронська зокрема згадала, що коли починала свою професійну діяльність як адвокат і юрист-міжнародник, то вже тоді відчула, як важко доводиться іноземним компаніям в українських судах, адже в аналогічних справах приймалися протилежні рішення. Тому оновлений Верховний Суд розпочав роботу саме зі зміни підходів. «Не можна стверджувати, що якась сфера суспільства більше чи менше тяжіє до зловживань, бо наразі це проблема всього нашого суспільства. Кожен із нас має намагатися змінити ситуацію і несе відповідальність за ці процеси», – наголосила суддя КГС ВС.

«Якщо ти став суддею, то вже наступного дня стаєш поганим. Хоча майже в кожному телесюжеті про корупцію в судах хабара дає адвокат. То чому поганий лише суддя? Бо досить часто, посилаючись на різні соціологічні дослідження, лунають звинувачення, що довіра до судової влади складає лише близько 10 %. Проте серед тих громадян, які були в судах учасниками судових процесів – це майже 30 %. Тобто близько 20 % тих, хто критикує суди, ніколи не брали участі у судових процесах. Отже, немає корупції у судах, а є корупція в суспільстві – і це хвороба громадянського суспільства, до боротьби з якою мають долучатися всі гілки влади, – переконана Ганна Вронська. – Можемо припустити, що найбільш корумпованими є ті сфери діяльності, де є супротив прозорим правилам гри та запровадженню прозорих процедур. А Good Governance – це і є прозорі правила гри однакові для всіх, і зараз ми бачимо, що країна реформується, позитивні зміни відбуваються. Країна обов’язково має змінитися, бо в нас немає іншого виходу».

На думку учасників Форуму, впровадження належного врядування в Україні неможливе без розбудови свідомого громадянського суспільства. Проте попри численні успішні зусилля в цьому напрямі належне врядування залишається нестійким і це суттєво сприяє зниженню рівня довіри до державних органів та створює серйозні перепони для подальшої модернізації нашого суспільства. Україна, в першу чергу, має думати про власні інтереси, тому всі донори повинні сісти за один стіл та розробити узгоджені між собою вимоги, які будуть сприяти покращенню життя в країні. Належне врядування можливе лише за умов утвердження принципів верховенства права, боротьби з корупцією, наявності вільних ЗМІ, існування незалежної судової гілки влади, прозорості та підзвітності уряду. Лише спільними зусиллями можна домогтися відчутних результатів і побудувати здорове суспільство.