flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд повернув справу для проведення почеркознавчої експертизи підпису М.Саакашвілі за наявними документами

07 вересня 2018, 17:21

Сьогодні, 7 вересня 2018 року, Верховний Суд поновив провадження у справі за позовом  Міхеіла Саакашвілі до Президента України про визнання незаконним та скасування Указу Президента України від 26 липня 2017 № 196/2017 в частині припинення громадянства України М. Саакашвілі для розгляду клопотання експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Експерти, зокрема, просили надати експериментальні зразки підпису та почерку М. Саакашвілі для проведення почеркознавчої експертизи, а також уточнити розміщення у справі аркушів, де містяться об’єкти дослідження – оригінали документів.

Під час обговорення цього питання представники позивача вказали на те, що М. Саакашвілі знаходиться поза межами України та не має документів, оскільки позбавлений громадянства України, а громадянства іншої держави приймати відмовляється. Таким чином, відібрати у нього зразки підпису або завірити їх нотаріально неможливо.

Окрім цього, у ході судового засідання колегія суддів розглянула клопотання адвоката позивача, у якому йшлося про необхідність залучення експертів інших держав для проведення спільно з вітчизняними фахівцями судової почеркознавчої експертизи. Представник позивача також просив роз’яснити причини відмови Київського науково-дослідного інституту судових експертиз у залученні іноземних експертів.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду  частково задовольнив клопотання судових експертів.

Адміністративну справу у чотирьох томах разом з оригіналами ухвали, у якій конкретизовано номери томів і аркуші, де містяться об’єкти дослідження – оригінали документів, повернуто Київському науково-дослідному інституту судових експертиз для продовження проведення експертизи.

Також Суд відмовив у задоволенні клопотання адвоката позивача про зобов’язання залучення науково-дослідною установою іноземних експертів та роз’яснення цією установою відмови у їх залученні.

Суд зазначив, що це рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Великої Палати Верховного Суду протягом 15 днів з дня проголошення ухвали.

Справу скеровано для продовження проведення почеркознавчої експертизи, до одержання її результатів провадження у справі зупинено.

Нагадаємо, що 22 червня 2018 року Верховний Суд, задовольнивши клопотання представників позивача, доручив проведення експертизи Київському науково-дослідному інституту судових експертиз. Експертній установі передано матеріали судової справи, у тому числі 17 документів із підписами позивача, які були надані на вимогу Суду.