flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду та ірландські судді обговорили особливості діяльності судових систем двох країн

07 вересня 2018, 12:54

5 вересня до Верховного Суду завітала ірландська делегація у складі судді Верховного Суду Ірландії Джона Мак Менаміна, голови Апеляційного суду Ірландії Джорджа Бірмінгема та адвоката Хелен Бойл. Також серед запрошених були представники Консультативної місії Європейського Союзу – старший радник з питань кримінальної юстиції Катрін Віттеман та експерт з питань кримінальної юстиції Юрій Сіволога.

У ВС гостей зустрічав голова Касаційного кримінального суду у складі ВС Станіслав Кравченко, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Юрій Чумак та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Ліна Губар. Крім того, на заході були присутні проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та начальник відділу міжнародного співробітництва НШСУ Тетяна Пустовойтова.

У вітальному слові Станіслав Кравченко звернув увагу на важливість цієї зустрічі. «Ми відсвяткували 27-му річницю незалежності України і сторіччя з дня відновлення нашої державності. Схожа ситуація відбувається і в судовій системі України: з одного боку, ми відзначали 100 років від дня створення ВС, з іншого боку – ВС працює у новому складі з 15 грудня минулого року. Ми дуже молоді та водночас маємо певний досвід, історію», – наголосив голова ККС у складі ВС.

За його словами, нині одне із важливих завдань суддів ВС – зібрати найкращий світовий досвід у сфері забезпечення прав і свобод людини та використовувати його в Україні.

У свою чергу Джордж Бірмінгем подякував за теплий прийом та нагадав: коли в минулому році ірландська делегація гостювала в Україні, процес оновлення ВС саме був в активній фазі. «Нам цікаво, що було зроблено та яких результатів досягнуто», – зазначив голова Апеляційного суду Ірландії.

Станіслав Кравченко розповів про структуру ВС та детальніше зосередився на повноваженнях ККС у складі ВС: розгляді справ у касаційному порядку та  забезпеченні єдності судової практики. Крім того, на прохання гостей з Ірландії  Станіслав Кравченко окреслив, як відбувається процедура оскарження судового рішення в судах апеляційної та касаційної інстанцій.

«У більшості випадків процедура оскарження завершується в суді апеляційної інстанції. На розгляд суду касаційної інстанції потрапляє приблизно 15% судових рішень. При цьому касаційний суд не має права погіршити становище засудженого, але разом з тим може скасувати судове рішення та направити на новий розгляд до першої чи апеляційної інстанції. Вказівки, викладені в такому рішенні, є обов’язковими для виконання нижчими судами», – наголосив голова ККС у складі ВС.

Джордж Бірмінгем ознайомив присутніх з особливостями діяльності судової системи Ірландії. За його словами, Апеляційний суд Ірландії був створений у 2014 році на підставі рішення референдуму, який відбувся в 2013 році.

«Апеляційний суд розглядає скарги як у цивільних, так і в кримінальних справах. Що стосується кримінальних справ, то Апеляційний суд отримує апеляції з судів різних рівнів. Наприклад, до нас надходять апеляції з Центрального кримінального суду, який є особливим спеціальним судом з окремою юрисдикцією. Він розглядає справи, які стосуються серйозних злочинів: наприклад, вбивства, зґвалтування», – зазначив Джордж Бірмінгем.

В Ірландії всі кримінальні справи, які стосуються серйозних злочинів, розглядаються суддею та присяжними. Але, як розповів голова Апеляційного суду Ірландії, є винятки. Наприклад, спеціальний кримінальний суд розглядає справи у складі трьох професійних суддів, без присяжних, у тих випадках, коли вважається, що присяжні не зможуть забезпечити належний розгляд справи. Переважна більшість справ, які розглядає цей суд, стосуються тероризму. Крім того, згадана установа розглядає справи, пов’язані з діяльністю організованих злочинних груп, коли є підстави вважати, що ресурси, у тому числі фінансові, цих груп настільки великі, що вони можуть використати їх для залякування присяжних.

Апеляційний суд Ірландії розглядає й апеляційні скарги щодо суворості покарання, а також скарги, подані стороною обвинувачення, якщо вона вважає, що вирок був занадто м’яким. «У більшості справ як цивільних, так і кримінальних, Апеляційний суд є судом останньої інстанції. Але рішення Апеляційного суду може бути оскаржено до Верховного Суду Ірландії», – зауважив Джордж Бірмінгем.

Детальніше про ВС Ірландії розповів Джон Мак Менамін. Так, установа, яку він очолює, займається тлумаченням законодавства, а також розглядає питання права, які мають великий суспільний інтерес. «Верховний Суд Ірландії здійснює судовий перегляд, тобто розглядаємо скарги та аналізуємо, чи були законними рішення виконавчої та законодавчої влади. Коли виникають питання щодо застосуванням законодавства Європейського Союзу, ми надсилаємо відповідний запит до Європейського суду справедливості», – зазначив Джон Мак Менамін.

За його словами, в суддів ВС Ірландії не зовсім проста робота. Так, Джон Мак Менамін поділився з присутніми своїми думками щодо розгляду справ про права людини: «Нам потрібно брати до уваги положення Конституції Ірландії, Хартії основних прав Європейського Союзу та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Як розумієте, завдання видається досить складним. Необхідно все врахувати, а зробити це не завжди легко».

У свою чергу Катрін Віттеман зауважила, що КМЄС займається підтримкою проведення реформ в Україні. Тому, зокрема обмін досвідом між Україною та Ірландією є дуже цінним та корисним проектом. Користуючись нагодою, Станіслав Кравченко висловив пропозицію щодо необхідності сприяння в питанні, яке стосується судових рішень, що приймають слідчі судді.

«Проблема в тому, що судові рішення слідчих суддів не переглядаються в касаційному порядку. Касаційний кримінальний суд переглядає тільки ті справи, що розглянуті по суті. Це призводить до того, що суди першої та апеляційної інстанції часто підходять по-різному до схожих випадків, і ми не можемо належно забезпечити єдність практики. Це характерно тільки для кримінальної юрисдикції, але є дуже важливим, бо стосується питань тримання під вартою, арешту майна та інших», – наголосив голова ККС у складі ВС.

За словами Катрін Віттеман, найближчим часом КМЄС планує розпочати проект, увага якого буде зосереджена на діяльності слідчих суддів. Представниця КМЄС прийняла пропозицію Станіслава Кравченка та висловила сподівання, що незабаром вдасться організувати зустріч для предметного обговорення питання, які стосуються діяльності слідчих суддів.

Українські та ірландські судді домовилися про подальшу співпрацю, а після завершення заходу для гостей провели екскурсію Кловським палацом та розповіли їм про історію будівлі.

Довідково. Делегація з Ірландії перебувала в Україні протягом 4–7 вересня 2018 року на запрошення Національної школи суддів України за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу. Для обміну досвідом ірландські судді та адвокат зустрічалися з суддями судів загальної юрисдикції, Верховного Суду, головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергієм Козьяковим та кандидатами на посаду судді.