flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Не потрібно стояти осторонь змін, які відбуваються», – суддя ВС Ганна Вронська

05 вересня 2018, 22:39

«Не потрібно стояти осторонь змін, які відбуваються. Щоб щось змінити, недостатньо лише критикувати, потрібно власним прикладом показувати позитивні результати. Адже саме синергія різного досвіду, зокрема адвокатів, науковців і професійних суддів, зможе зробити рішучий крок до незалежної судової влади та позитивних змін у судовій системі». Таку думку висловила суддя ВС Ганна Вронська в ході експертної дискусії «Конкурс до Вищого антикорупційного суду. Quo vadis?», яка відбулася 5 вересня 2018 року.

Крім того, Ганна Вронська детально зупинилася на етапах перебігу конкурсу до Верховного Суду та поділилася власним досвідом як кандидата на посаду судді. За її словами, важливим етапом була співбесіда, за якою спостерігали в онлайн-режимі всі охочі. Безперечно, що в контексті проведення судової реформи такі заходи є необхідними і впливають на зміцнення довіри до судової системи. Крім того, зібраний обсяг даних на кожного кандидата є у відкритому доступі. Водночас, на переконання судді ВС, частину інформації все ж таки не варто робити публічною, зокрема щодо персональних даних.

«Потрібно віднайти баланс між правом на приватне життя і публічною інформацією. Насамперед загальнодоступною має бути інформація стосовно професійного шляху майбутніх суддів, майнового стану і доходів тощо. Повинна бути межа, оскільки інформація, яка є публічною, не завжди використовується у відповідних цілях. І ми вже це відчуваємо на собі. Разом з тим, ми несемо відповідальність не тільки за себе, але й за свою родину», – резюмувала Ганна Вронська. Насамкінець виступу суддя ВС побажала успіхів потенційним кандидатам у проходженні конкурсу на посаду судді Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду.

У заході також взяли участь Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, юридичний радник Transparency International Україна Максим Костецький, адвокати та представники громадських організацій.

Учасники обговорили головні виклики при створенні Вищого антикорупційного суду, принципи та процедуру формування суддівського корпусу і питання громадського моніторингу процесу.