flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КАС ВС збирає думки науковців щодо необхідності прийняття Адміністративного кодексу та Кодексу соціального захисту

04 вересня 2018, 15:58

Касаційний адміністративний суд звернувся до членів Науково-консультативної ради при Верховному Суді з проханням підготувати наукові висновки з питань доцільності кодифікації актів матеріального права в Адміністративному кодексі України та Кодексі соціального захисту України і можливої структури таких кодексів.

У листі до членів НКР при ВС зазначається, що такі висновки необхідні для підготовки науково-практичного обґрунтування необхідності прийняття Адміністративного кодексу України та Кодексу соціального захисту України, а також структури таких кодексів.

Наразі кодифікованого акта, який містив би норми матеріального права, що регламентують правовідносини між громадянами, іншими фізичними та юридичними особами і суб’єктами публічно-владних повноважень, немає. Це створює умови правової невизначеності, за яких фізичні та юридичні особи позбавлені можливості знати свої права та обов’язки, бути обізнаними з повноваженнями органів державної влади та місцевого самоврядування, інших суб’єктів публічно-владних повноважень, чітко розуміти межі таких повноважень.

Крім того, відсутність уніфікованих адміністративних процедур значно ускладнює судовий захист прав, свобод та інтересів учасників публічно-правових відносин.

Щодо обговорення ідеї Кодексу соціального захисту України, то сьогодні нагальним є ретельний аналіз та систематизація законодавства у сфері соціального захисту шляхом його кодифікації. Така робота має бути спрямована на досягнення принципів системності та узгодженості чинного законодавства, усунення прогалин, розбіжностей і суперечностей, а також забезпечення доступності й зручності у користуванні цими актами для кожної людини.