flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду взяли участь в експертному обговоренні

31 серпня 2018, 17:35

31 серпня 2018 року відбулося експертне обговорення «Виконання судових рішень, ухвалених проти підприємств, відповідальність за які несе держава: проблеми національного законодавства та практики у світлі рішень Європейського суду з прав людини».

У заході взяли участь Секретар Великої Палати ВС Всеволод Князєв, судді КГС ВС Тетяна Дроботова і Юрій Чумак, Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, міжнародний експерт Ради Європи з питань виконання рішень ЄСПЛ Ліліан Апостол, начальник правового управління КЦС ВС Михайло Шумило, представники Міністерства юстиції України.

 «Проблема невиконання рішень судів є однією з найгостріших проблем усієї системи судочинства. Без чіткого, ефективного і прозорого механізму вся робота судової системи зводиться нанівець і втрачає будь-який сенс», – зазначив під час виступу Всеволод Князєв. За словами Секретаря Великої Палати ВС, невиконання судових рішень пов’язане з низкою факторів, зокрема загальноекономічних, оскільки лише шляхом зростання економіки та покращення інвестиційного клімату ми зможемо поліпшити економічну ситуацію в Україні, що дасть можливість державним підприємствам виплачувати борги та виконувати свої зобов’язання. Не менш важливими в цьому контексті є й організаційні моменти, особливо це стосується процедури виконання судових рішень, які необхідно спрощувати через запровадження прозорих механізмів приватизації, внесення змін до законодавства про банкрутство тощо.

У ході зустрічі учасники розглянули тематику виконання судових рішень, ухвалених проти підприємств, відповідальність за які несе держава, як одне з питань, що стало предметом розгляду ЄСПЛ в групі справ «Юрій Миколайович Іванов проти України». Крім того, судді, міжнародні та національні експерти обговорили основні причини невиконання судових рішень, а також можливі шляхи вдосконалення законодавства, що регулює порядок їх виконання.