flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Велика Палата Верховного Суду розгляне питання щодо порядку переходу права на земельну ділянку, яка відноситься до земель оборони

23 серпня 2018, 15:19

28 серпня 2018 року Велика Палата Верховного Суду розгляне справу №  910/18560/16 за позовом заступника Генерального прокурора України – Головного військового прокурора в інтересах держави в особі Міністерства оборони України та Київського квартирно-експлуатаційного управління до Київської міської ради та ТОВ «Будтехнології», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивачів – Військова частина А 0136, про визнання незаконним та скасування рішення; визнання недійсним договору оренди земельної ділянки; визнання відсутнім права користування земельною ділянкою, за касаційними скаргами Київського квартирно- експлуатаційного управління та Головної військової прокуратури на постанову Київського апеляційного господарського суду від 30 серпня 2017 року та рішення Господарського суду міста Києва від 7 лютого 2017 року.

На розгляд Великої Палати Верховного Суду справу передала колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду відповідно до ч. 5 ст. 302 ГПК України в редакції Закону України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VІІІ «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Колегія суддів вважає, що справа містить виключну правову проблему щодо переходу права на земельну ділянку, яка відноситься до земель оборони, у зв’язку з набуттям іншими особами права власності на частину будівель військового майна в контексті положень ст. 120 ЗК України, ст. 377 ЦК України, відповідно визначення розміру таких земельних ділянок,  процедури автоматичного переходу права користування земельною ділянкою до власника об’єкта нерухомості, розташованої на ній, чи необхідності отримання відмови Кабінету Міністрів України від вказаних земель з метою реалізації такого права, процедури розпорядження земельними ділянками, які мають статус земель оборони у разі встановлення обставин неправомірного набуття іншими особами такої земельної ділянки та визначення особи, на користь якої повинна витребовуватись спірна земельна ділянка.

З ухвалою Великої Палати Верховного Суду про прийняття та призначення справи до розгляду можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/74409452.